Vad är ett blancolån?

Jämför blancolån/privatlån om upp till 500 000 kronor. Få svar från långivare. Snabbt, säkert och kostnadsfritt. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Lånet skyddas inte av någon form av säkerhet som bostad eller bil. Lånebeloppet är vanligtvis från 5 000 kronor till 500 000 kronor. Eftersom banker och kreditgivare tar större risker när de ger ut ett lån utan säkerhet är dessa lån normalt sätt dyrare. Vill du låna ett mindre belopp om upp till 50 000 kronor rekommenderar vi snabblån/smslån/minimilån.

Vem kan ta ett blancolån?

De generella grundläggande kraven för att få ta ett blancolån är vanligtvis:

– Ålderskrav på minst 20-23 år.
– Är och har varit folkbokförd i Sverige i vanligtvis minst 12 månader.
– Ej betalningsanmärkningar

Dessutom görs alltid en kreditprövning hos ett kreditinformationsföretag som UC, Creditsafe eller Bisnode Kredit när en ansökan görs.

Pris

Blancolån är jämförelsevis vanliga banklån med pant som bostadslån och billån ett dyrare alternativ. Effektiv ränta på ett blancolån ligger oftast mellan 3 % – 20 %. Återbetalning av lånet görs vanligtvis genom delbetalningar i form av amortering. För att låna pengar betalar du även ränta på ditt lånade belopp. Räntan varierar beroende på kreditgivare.

Jämför blancolån

Innan du ansöker om ett blancolån är det viktigt att veta hur man jämför blancolån och vilken långivare som passar dig.  Att göra en ordentlig jämförelse innebär mer än att bara titta på den effektiva räntan på kreditgivares hemsida. Du måste också tänka på mindre uppenbara saker som kan påverka den summa du faktiskt återbetalar. Vi ger tre exempel på det nedan:

  1. Kommer långivaren faktiskt låta dig låna exakt hur mycket du vill eller kommer de enbart låna dig 10 000 kr till exempel? Många blancolångivare har en restriktion för nya kunder med tanke på att de inte har kunskap om dig sedan tidigare.
  2. Vad händer om du mot all förmodan inte kan betala tillbaka i tid?
  3. Ansvarar långivare för eventuella avgifter som inte är omedelbart uppenbara? Utöver räntan kan det även tillkomma uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Ränta och avgifter är kostnader för kreditgivaren och fungerar inte som en återbetalning på lånet. De grundar sig i kostnader för upplåning och administration samt bankens vinst.

Checklista

  • Hur mycket vill du låna?
  • Hur länge vill du låna?
  • Eventuella avgifter

Kontrollera när du har tagit ditt blancolån att du kan återbetala när som helst innan ditt bestämda återbetalningsdatum. En del blancolångivare låter dig inte förtidslösa ditt blancolån. Om dina omständigheter förändras kan du spara ränta de dagar du inte behöver lånet.