Söker man på effektiv ränta får man svaret direkt via Wikipedia (vilket stämmer); ”Avser kostnaden (ränta och avgifter) för en kredit uttryckt som en årlig räntesats på kreditbeloppet.” Räntan på lånet betalas av en gång per år och räntedagsbasen som används är vanligtjvis 360/360. Vill man läsa om regler och förordning kring effektiv ränta på sms lån/konsumentkrediter finns det reglerat i förordning SFS 2010:1855 samt i Konsumentverkets anvisningar.

Se nedan exempel på hur effektiv ränta räknas om lån på 2 000 kr.

 

Effektiv ränta

 

Varför detaljerar sms långivare effektiv ränta?

Många långivare uttrycker räntor på olika sätt. Genom omräkning till effektiv ränta kan man lättare jämföra räntor. Effektiv ränta används därför som en jämförelsefaktor. Sms långivare måste även presentera den totala kostnaden i samband med den effektiva räntan och inte bara räntesatsen.

Den totala kostnaden är viktig för prisjämförelser av snabba lån/krediter som sms lån. En del sms lån företag presenterar inte sina dolda avgifter tydligt som aviavgifter därför är det bra att kontrollera övriga kostnader innan du väljer sms lån givare.

 

Hur beräknas effektiv ränta?

Att räkna ut effektiv ränta kan vara krångligt. Det exakta tillvägagångssättet finns beskrivet i Europaparlamentet direktiv som återges i Konsumentverkets anvisningar. Effektiva räntan ska enligt lag alltid redovisas när du lånar pengar men den nominella räntan brukar oftast vara mer tydligt representerad. Den nominella och den effektiva räntan skiljer sig oftast mycket.

Se nedan exempel på hur den effektiva ränta skiljer sig för två räntefria lån. Den nominella räntan är 0 % för båda lånen men den effektiva räntan skiljer sig.

 

 Exempel 1Exempel 2
Lånbelopp2 000 kr5 000 kr
Återbetalningstid12 månader12 månader
Uppläggningsavgift395 kr295 kr
Aviavgift29 kr29 kr
Nominell ränta0 %0 %
Effektiv ränta111 %27 %