Har du möjligtvis flera lån och börjar känna att dina skulder är för kostsamma? I denna artikel förklarar jag hur du betalar av dina skulder på ett bättre sätt. Genom att samla dyra lån och krediter på ett ställe kan du betala av dina skulder smartare.

Hushållens konsumtionslån ökar i stadig takt. Totalt uppgick hushållens lån med övriga säkerheter till 199 miljarder. Tillväxttakten för lån med övriga säkerheter låg på 5,6 procent i augusti enligt statistiska centralbyrån. Detta innebär en ökning jämfört med juli 2017 då den var 5,5 procent. Allt fler tar olika typer av lån för att bland annat kunna betala tillbaka sina existerande lån som bolån. Det är aldrig en bra idé att ta sms lån för att betala av andra skulder eftersom sms lån är väldigt dyra.

Varför ska du samla dina lån?

Allt fler företag marknadsför företeelsen samla lån. Reklamen kan man bland annat se i tunnelbanan, radio och TV. Har du funderat på vad det innebär att samla dina lån?

Tar du flera mindre lån kan det i slutändan resultera till en större kostnad som du inte räknade med. Det är lätt hänt att man lånar lite för renovering, en möbel och en semester. Tillsammans blir det en stor kostnad. Vi rekommenderar alltid att betala tillbaka sina sms lån så snart som möjligt och inte förlänga. Ta därför inte flera lån än vad du kan betala tillbaka.

En långivare, bättre ränta

Samlar du dina lån på ett ställe kan du på det sättet få ner den totala räntan för alla lånen. Genom att samla lån kan du få en mycket lägre månadskostnad och det blir lättare för dig att hålla koll på alla återbetalningar. Det blir dessutom lättare att budgetera dina kostnader. Ser hur du skapar en budget här.

Att förbereda innan du samlar dina lån

  • Samla ihop alla avier och låneavtal för en detaljerad överblick samt totala månadskostnaden.
  • Information om din inkomst.
  • Försök betala av så mycket som möjligt, spara pengar eller sälj prylar du inte behöver Innan du bestämmer dig för att samla dina lån.
  • Har du tid och ork till att ta ett extrajobb och betala tillbaka, gör det eller läs vår guide om hur du enkelt ökar din inkomst.
  • Försök få ner dina månadskostnader. Telefonkostnad eller TV. Kanske du inte behöver titta på TV längre. Läs om bästa telefonabonnemang här.

Hur samlar jag lånen?

Har du flera mindre lån är den bästa lösningen att samla lånen. Tyvärr är det dock inte lika enkelt som det låter att samla dina lån. Det kan i en del fall vara svårt att övertyga banker och kreditinstitut innan de säger jag till att samla dina lån och krediter. Det finns en viss risk för banker och kreditinstitut att ta över dina lån och krediter. Vi rekommenderar därför att du följer stegen ovan för en bättre privatekonomi.

Vi tipsar om att du börjar försöka samla dina lån hos banken där du har lönekonto. Eftersom de vet vem du är och har en bra översikt över din ekonomi kan det vara snabbast och enklast. Det kan också vara en god idé att kontakta banken där du har störst lån. Har de en gång beviljat ett stort lån kan de också hjälpa dig att samla dina lån.

Ge inte upp om banken säger nej till att samla lån, krediter och köp på avbetalning. Försök hos andra kreditinstitut och banker. Idag finns ingen anledning att vara lojal mot sin bank. Enligt fakta görs de bästa affärerna genom att jämföra vad andra banker har att erbjuda.

Det finns även en del låneförmedlare du kan kontakta kostnadsfritt för att samla dina lån. Hos dem räcker det med att skicka in en ansökan och du får offerter från en mängd olika banker och kreditinstitut.

Ansökan om samla lån

Ansökan om att samla lån är enkel. Väl någon av nedan kreditgivare att samla dina lån hos. Gå till deras hemsida. Välj därefter lånebelopp, fyll i formuläret och låneförmedlaren skickar erbjudande. Jämför de olika samla långivare för att se vem som ger bäst villkor.

 

Lendo

Lånebelopp

5 000 – 500 000 kronor

Löptid

15 årRäkneexempel

Annuitetslån 10 år. Effektiv ränta 9,66%. Ett lån på 50 000 kr kostar då 640 kr/månad (120 avbetalningar), dvs totalt 76 852 kr. Ingen start-/aviavgift. 9.26% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

 

Axo Finans

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kronor

Löptid

15 årRäkneexempel

Individuell ränta från 2,95% – 24%. Exempel: 5,3%. 70 000 kr på 15 år. Eff. ränta 6,54 %. Tot. belopp 108 346 kr. Kostnad/mån: 600 kr. Startavgift. 495 kr. Avikostnad. 35 kr/mån.

 

Marginalens omstartslån

Lånebelopp

Från 100 000 kr och uppåt

Löptid

50 årRäkneexempel

Ränta sätts individuellt från 4.30 %.

 

Vad bestämmer räntan?

Kreditgivare vill vara säkra på att du kan betala tillbaka ditt lån. Ju större risk det är för banker att låna ut till dig desto högre ränta blir det på lånet. Har du en säkerhet när du tar lån gör det banken säkrare. Säkerhet betyder att du äger något av värde som banken kan ta som garanti. Det kan vara antingen bostadsrätt, villa eller värdepapper och kallas vanligtvis pant. Är du beredd att låna med ditt hus som säkerhet skulle banken ge dig en förmånlig ränta.

Lån utan säkerhet kan vara svårt att få om du har lågt kreditvärde. Detta innebär att räntorna för dig kan bli högre. Jämför jag sms lån (sms lån med högre belopp och längre löptid) och samla lån ges även sms lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet. Om du inte har någon säkerhet kan det vara svårt att få de allra bästa räntorna när du samlar dina lån men det bör likväl gå att få bättre förutsättningar än om du har lånen spridda.

 

Hjälp vid höga skulder

Fackförbund kan ha möjligheten att hjälpa till med lån. Kontakta ditt fackförbund för mer information gällande det. Ser du inga utvägar att få din ekonomi i rätt riktning kan en möjlighet vara att ansöka om skuldsanering hos kronofogden. Alternativt att du kontaktar en skuldrådgivare om hur du ska ta det vidare.