Amorteringskrav kan skärpas ytterligare till nästa år. Bankerna ställer redan nu stenhårda krav på bolånekunder visar en sammanställning som Aftonbladet gjort 28 september 2017. De stenhård bolånekraven gör att fler tar sms lån/blancolån. Bolånechef på Nordea informerar:

 

”Det blir vanligare att folk tvingas ta dyra blancolån, säger Michael Skytt.”

 

Eftersom finansinspektionen nästa år vill skärpa amorteringskraven ytterligare, kan det bli ännu tuffare att låna pengar till bostadsköp. Listan på krav som måste uppfyllas är redan lång enligt egen erfarenhet. Efter en kalkyl från Aftonbladet krävs det att du kan betala 30 000 kr eller mer i ränta- och amorteringskostnader för en lägenhet på fem miljoner kronor.

 

Se kalkyl över de nya kraven inför nästa år

Kontantinsats 15 procent: 750 000 kronor

Kalkylränta 7 procent: 24 8000 kronor/månad

Amortering 2 procent: 7 100 kronor / månad (ytterligare 3 500 kronor vid skärpt amorteringskrav)

Minsta inkomst före skatt: 850 000 kronor / år (vid ett skuldkvotstak på fem gånger bruttoinkomsten)

Summa: Exklusive månadsavgift förväntas du nu betala 31 900 kronor i månaden i rena ränte- och amorteringskostnader före ränteavdrag.

 

Hur tänker bankerna när de lägger upp en kalkyl?

Bankerna vill självklart ditt bästa och att du ska kunna betala tillbaka din skuld. Vi listar hur bankerna tänker.

 

Pengar att leva på

Bankerna vill säkerställa att du har råd med ditt lån och vid månadens slut. Dina pengar måste räcka till levnadsomkostnader när boendekostnader och andra utgifter har dragits. Exakt hur mycket pengar som ska räcka till levnadsomkostnader varierar. Finansinspektionen räknar med en summa på 23 000 kronor i månaden för en familj med två vuxna och två barn.

 

Bolånetak

Vanligtvis får du bara låna 85 % av bostadens värde. En del banker som SBAB kan bevilja blancolån/sms lån, kontokrediter till delar av kontantinsatsen. Vi har inte hört att någon får ta blancolån för hela kontantinsatsen.

 

Kalkylränta

Bolåneräntor ligger idag runt 1,5 procent. På sikt räknar de flesta, inklusive bankerna med att räntorna kommer att stiga. Bankerna räknar med att du ska klara av en ränta på 6 – 8 procent för att beviljas ett lån.

 

Skuldkvotstak

Skuldkvotstak begränsar hur stora lån du tar i förhållande till din inkomst. De flesta tak ligger på fem gånger din årliga bruttoinkomst. Vill du låna en summa på 1.5 miljoner måste du tjäna 300 000 kronor om året.

 

Bankerna skiljer sig

Bankerna skiljer sig i hur mycket de räknar. SBAB brukar ge bolån enklast med rimliga kalkyler för att alla ska ha chansen till ett bolån. Nordea kräver däremot en kalkylränta på minst 8 procent vilket är väldigt högt. Det har blivit tuffare att låna sedan amorteringskravet men de flesta klarar kalkylerna. Problemet är snarare de höga priserna och att folk får svårt att få ihop kontantinsatsen. Många tar därför i dagsläget sms lån eller blancolån för att klara kontantinsatsen.