Vad är en betalningsanmärkning?

Vi har tidigare skrivit artiklar om sms lån med betalningsanmärkning. Många kanske inte riktigt vet vad en betalningsanmärkning är. En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag om att någon inte har skött sina betalningar. Det är med andra ord kreditupplysningsföretag som Creditsafe, Bisnode Kredit och instantor som ansvarar för betalningsanmärkningarna. Kronofogden är därmed inte ansvariga för betalningsanmärkningar utan det är kreditupplysningsföretagen.

Hur länge har man en betalningsanmärkning?

Många tror att det är Kronofogden som ger betalningsanmärkningar men de är alltså inte ansvariga för det. Vi förstår att ni har många frågor som: hur länge ligger min anmärkning kvar? Har jag någon betalningsanmärkning hos er? Det är väl ni som sätter betalningsanmärkningar? Kan ni kolla mina anmärkningar? När är jag prickfri? Är jag på svarta listan nu? Har jag någon prick hos er? Har jag fått en betalningsanmärkning? Är min anmärkning borta nu? Hur många anmärkningar har jag? När försvinner mina anmärkningar?

Kronofogden har tyvärr inte möjlighet att svara på dessa frågor. Vissa ärenden hos kronofogden han leda till en betalningsanmärkning. Många tror därför att det är Kronofogden som har hand om betalningsanmärkningar. Det stämmer inte utan det är kreditupplysningsföretagen som ger betalningsanmärkningar. Kronofogden kan hjälpa dig att svara på frågor om dina skulder hos dem. Men de har inget register över betalningsanmärkningar hos dem.

Vill du alltså veta om du har en betalningsanmärkning eller hur länge den finns kvar? Vänd dig till ett kreditupplysningsföretag. Allmän information om betalningsanmärkningar och kreditupplysningsföretag hittar du hos Datainspektionen.

Hur länge har man prick hos kronofogden?

Undrar du över prick hos kronofogden? Kontakta kronofogden om du har frågor om dina skulder på nummer 0771-73 73 00. Kreditupplysningsföretagen har mer information och register med information om personer och företag. Det är därför många företag tar hjälp från kreditupplysningsföretag för information om inkomst och betalningsanmärkningar. Kreditupplysningsföretag registrerar uppgifter som inkomst, fastighet och betalningsanmärkningar. En del av uppgifterna hämtas från Kronofogden.

Varför får jag en betalningsanmärkning?

Det kan bero på att du överskridit bankkonton, att tingsrätten meddelat en så kallad tredskodom, eller att du har en skuld som lämnats till Kronofogden. Tiden som uppgifterna finns registrerade hos kreditupplysningsföretagen varierar. Vanligtvis brukar de finnas kvar i tre år för privatpersoner och juridiska personer i fem år. Datainspektionen som är en integritetsmyndighet stärker arbetet med den personliga integriteten  https://www.datainspektionen.se/ har mer information och en lista på kreditupplysningsföretagen.

Kan jag få betalningsanmärkning på grund av uppgifter hos kronofogden?

Hos Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning på grund av uppgifter hos dem. Det kan vara situationer som följande:

  • För privatpersoner kan man få en betalningsanmärkning när ett beslut om betalningsföreläggande meddelas. Läs mer om vad ett betalningsföreläggande är här
  • För ett bolag kan du få en betalningsanmärkning när kronofogden får in en ansökan om betalningsföreläggande.
  • När det i kronofogdens register finns uppgifter om bland annat obetalda skatter, underhåll och TV-avgifter.
  • När kronofogden har fattat beslut om att inleda en skuldsanering.

Hur får jag reda på om jag har en betalningsanmärkning?

Vill du veta om du har en betalningsanmärkning är det bäst att du vänder dig direkt till kreditupplysningsföretaget.

Sekretess

Vid särskilda skäl kan du få sekretess på en skuld hos kronofogden. Det betyder att dina uppgifter inte längre är offentliga och att de inte lämnar ut uppgiften. Sekretessen hos kronofogden innebär också att kreditupplysningsföretaget måste gallra den betalningsanmärkning som uppstod när skulden registrerades för indrivning hos kronofogden.

Önskar du jämföra lån med betalningsanmärkning?

Klicka och ansök om enkla lån här >