Vad är UC?

UC är ett kreditinformationsföretag. De samlar in information för att företag och privatpersoner ska kunna ta säkrare affärsbeslut. Företag och privatpersoner kan vända sig till UC för information när de ska ta beslut om kreditgivning till privatpersoner. Kreditgivarna gör en ekonomisk bedömning av privatpersoner för till exempel kreditavtal, borgensåtaganden eller hyresavtal.

Många förfrågningar hos UC – lägre kreditvärdighet

Många väljer sms lån utan UC eftersom flera förfrågningar hos UC som rör konsumentkrediter leder till lägre kreditvärdighet. Väljer man en kreditgivare utan UC gör sms -lån-givare en kreditvärdering via andra kreditupplysningsföretag. Har du en låg kreditvärdighet kan det leda sämre chanser att få ett lån.

Kreditupplysning

Kreditupplysningen görs för en riskbedömning om dina ekonomiska förutsättningar att betala ränta och amortering. Upplysningen baseras på din ekonomi idag och din historik.

En kreditupplysning registreras i 12 månader och informerar om:

  • Lån och aktiva krediter
  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldon
  • Tidigare kreditupplysningar (senaste 12 månaderna)
  • Personuppgifter som namn, adress, inkomster, fastighetsinnehav samt äktenskapsförord.

Lag på kreditprövning

Enligt konsumentkreditlagen måste långivare göra en kreditprövning innan de beviljar lån. Detta betyder med andra ord att en kreditupplysning alltid görs trots att man inte använder UC.

Låna pengar med betalningsanmärkning – ingen UC

Många tror att det enda sättet att få låna pengar med en betalningsanmärkning är att inte använda UC. Detta stämmer inte. Vill du låna pengar med betalningsanmärkning måste du följa långivarens grundkrav. Läs om företag som ger sms lån med betalningsanmärkning här. 

Antalet kreditupplysningar kan på kort sikt kan försämra ditt kreditbetyg. Vanligtvis är det Upplysningscentralen som har koll på dina upplysningar. Kreditgivare inom Sms lån branschen tar oftast kreditupplysning utan UC eftersom de inte vill försämra din kreditvärdighet.
Läs om hur du ökar din kreditvärdighet här. 

Olika typer av kreditupplysningar har olika betydelse

Upplysningar i samband med förhandlingar av ränta till ditt bolån från flera banker påverkar inte ditt kreditbetyg negativt. Jämför andra egenskaper som sms lån med helgutbetalning här.

Har ni testat ett sms lån utan UC? Vad är er erfarenhet och vilket är ert bästa sms lån utan UC som ni kan rekommendera?