Vill du ha en stabil ekonomi måste du kunna hantera dina pengar på bästa sätt. Det är något som vil hjälper dig med. Att spara pengar betyder inte att hålla hårt i varje krona. Att spara pengar betyder med andra ord att inte spendera mer än du faktiskt behöver. De flesta personer har detta problemet idag. Anledningen till att vi spenderar mycket pengar kan bero på flera saker. En av anledningarna till att vi spenderar mycket pengar har vi skrivit om i artikeln ”Spendera pengar på upplevelser, inte saker”.

 

Det stora problemet till varför det finns många hårt arbetande smarta och begåvade personer som aldrig blir rika är att de spenderar för mycket pengar och sparar för lite pengar. Det bästa sättet att spara pengar snabbt är att inte spendera pengar helt enkelt. Vi ger dig fler tips på hur du sparar pengar här.

1. 30 dagars regeln.

Vad det än är som du vill köpa, skriv ner det på ett papper. Skriv också ett datum på minst 30 dagar framåt på samma papper. Detta är datumet du ska vänta tills du faktiskt bestämmer dig om du ska genomföra köpet eller inte. Detta gör att du undviker impulsköp och om du väntar en tid är sannolikheten större att du kan köpa sakerna på rea. Efter 30 dagar kan du dessutom inse att de flesta saker du har på din lista inte längre är intressanta och nödvändiga. De kan du stryka. Du har just räddat dina pengar från att slösas bort på onödiga saker som du snart skulle tröttna på.

 

2. Ge dig själv 10 % av din lön.

Ge dig själv 10 % av din lön varje månad. Detta är en läxa som vi lärt oss från boken ”Rikaste mannen i Babylon”. Den säger att när vi får vår lön betalar vi alltid alla andra förutom oss själva. Betalar för TV, kläder och smycken. Saker som vi inte behöver. Betala dig istället 10 % av din lön och börja spara pengar på det sättet. Du kan alltid börja auto överföra pengar direkt från ditt lönekonto till ditt sparkonto. Då kommer du inte märka av de 10 % eftersom de enbart växer på ditt sparkonto. Glöm inte att välja ett sparkonto med ränta som låter dina pengar växa för till exempel din sidoverksamhet eller för att investera i aktier.

 

3. Skriv en lista innan du shoppar.

Skriv en lista innan du shoppar och håll fast vid den eftersom då köper du med största sannolikhet inget oplanerat.

 

4. Sluta titta på TV.

Vad du gör när du har TV är att du betalar för att titta på något som automatiskt serveras till dig. För det mesta har du faktiskt ingen avsikt att titta på det. Du spenderar med andra ord mycket onödig tid framför TV:n. Tid kan vara pengar. När du slösar tid, slösar du också pengar. Du betalar därför någon som gör att du blir av med ett värde i form av tid och pengar. Säg därför upp din TV-licens, spara pengar och tid. Fokusera på andra saker som ger dig ett bättre värde, starta en sidoverksamhet, läs böcker och lär dig något nytt. Gör det bästa av din tid, bättra dig och lära dig så mycket som möjligt med målet att ha ett bättre liv.

Istället för att fokusera på att spara så mycket pengar som möjligt, skifta fokus till hur du kan förbättra din kompetens och ditt värde så att du kan tjäna så mycket pengar som möjligt. Var dock försiktig med att inte hamna i en fälla av att spendera mer pengar för att du tjänar mer pengar. Många som får en lönehöjning känner sig bra till en början men sen spenderar de bara mer pengar och löneförhöjningen märks inte av i månadsbudgeten.

 

Börjar du tänka på de bästa tipsen för att spara pengar snabbt som vi listat kommer dina sparpengar definitivt att öka. Detta ger dig chansen att investera i din framtid och du känner dig allmänt mer säker och självsäker

 

/Spara