Idag är det en speciell dag! Den fantastiska mångkulturella matdagen. Idag kan du passa på att testa god mat från exotiska kulturer världen över. Tur att vi har många matalternativ att välja mellan i Sverige eftersom vi på Enkla Lån älskar mat.
Mångkulturella matdagen instiftades av den ideella föreningen Kultursmakarna. Anledningen till instiftandet är att vidga vyer om världens mat och kulturer. Genom mångkulturella matdagen kan vi lära känna personer från andra kulturer och deras matkultur.
Bygga broar mellan kulturer
Tanken är att bygga broar mellan olika kulturer. Jag tycker att det är en jättebra idé eftersom passion för mat är mångas stora gemensamma intresse oavsett kultur och bakgrund. Under denna exotiska och spännande dag uppmärksammar vi rätter från kulturer världen över.
Matlagningsprojekt
Följ gärna kultursmakarna för andra kulturella aktiviteter på Facebook. Kultursmakarna har bland annat slutfört ett matlagningsprojekt för nya och etablerade ungdomar. Nyanlända ungdomar och etablerade ungdomar från Nacka träffades varje vecka under några månader från hösten 2016 till våren 2017 och lagade mat tillsammans. Under matlagningen pratades det på svenska.
Eldgryta
Jag vill gärna passa på att tipsa om en kinesisk rätt som är väldigt god, nyttig och social för inspiration. Eldgryta (kinesisk fondue) är en populär, social och smakrik måltid för alla matälskare. Eldgryta finna i ett flertal varianter. Eldgrytan serveras som en kryddstark buljong över eld. Därefter lägger man i grönsaker och kött innan man doppar dem i ”dippsås”. Här är recept för en lyckad kinesisk fondue.
Fondue
1 Gul lök
1 liter vatten
1 buljong
1 bit ingefära
Att koka i Fonduen
Grönsaker
Potatis/sötpotatis
Broccoli
Blomkål
Champinjoner
Pak choi
Pak choi är en typ av kinesisk sallad som ser bra ut och smakar mycket bättre än vanlig sallad.
Lök
Ärtor
Har du någon annan favorit-grönsak kan du alltid lägga till det.
Kött
Kyckling
Lamm
Fisk
Räkor
Precis som med grönsaker har du en stor valfrihet här. Lägg till de köttsorter som du föredrar.
Nudlar till maten är supergott.
Sås och tillbehör
Hackad koriander
Pressad vitlök i olivolja
Tahina
Tahina är en stenmald sesampasta. Len och nötig smak. Passar perfekt som dippsås.
Vill du inte laga fonduen själv kan jag rekommendera en bra restaurang i Stockholm som heter Asahi. De erbjuder även Karaoke för den som gillar att sjunga.
Ha en trevlig mångkulturell matdag!
/Sofia
Enkla Lån