Nyheten om årets julklapp är ute. Årets julklapp 2017 är elcykeln. Förra året utsågs VR-glasögon till årets julklapp. Utnämningen görs av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Valet av elcykeln grundade sig i globaliseringen, klimatmedvetenheten och hälsoaspekten. Försäljningen av elcyklar har det senaste året ökat med cirka 50 procent.

 

Motivering till årets julklapp

HUI motivering till årets julklapp 2017:

”Årets julklapp 2017 – elcykeln – speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara fri, flexibel och stundtals bekväm.

Elcykel är en trampcykel som har en motor. Motorn förstärker cyklistens trampkraft och funkar enbart då pedalerna rör sig. Du cyklar som vanligt men skillnaden med en vanlig cykel är att du cyklar utan tungt motstånd. Man kan lättare cykla långa sträckor, uppför backar och i motvind. Motorn kan cykla upp till 25 km/h.

Ecykeln har tidigare varit en exklusiv vara men har det senaste året nått en bredare målgrupp. Priserna ligger från cirka 5 500 kronor. Vill du jämföra pris och egenskaper på elcykel kan du söka på prisjämförelsesidor som prisjakt till exempel.

Kriterier för årets julklapp

Det är för trettionde året i rad som årets julklapp utses i Sverige. Det finns en del riktlinjer som HUI måste rätta sig efter. För att en julklapp ska kunna utses till årets julklapp måste den uppfylla någon eller flera av följande kriterier.

  • Årets julklapp ska representera samtiden
  • Det ska vara en nyhet för året
  • Produkten ska säljas i ett stort antal eller för ett högt försäljningsvärde

 

Elcyklar är relativt dyrt och det är inte alla som har råd att köpa det i julklapp. Dock är det en väldigt bra uppfinning och i framtiden kommer priset för elcyklar förmodligen sjunka i samband med en större efterfrågan. Inspiration och tips på billiga julklappar hittar du här >

 

/Sofia

Enkla Lån