Ansöker du om enkla lån hos långivare som använder UC för kreditkontroller kan det efterlämna spår i kredithistorik och påverka din kreditvärdighet. Vi rekommenderar därför alltid att ansöka om enkla lån utan UC.

Det finns flera långivare och jämförelsetjänster som ger möjligheten att jämföra enkla lån utan att det påverkar deras kreditvärdighet. Hos Enkla Lån kan du enkelt jämföra enkla lån utan att det påverkar din kreditvärdighet. Många banker och kreditgivare ”straffar” personer för att de väljer att ansöka om lån hos flera banker. När en låneansökan görs utförs en kreditkontroll via UC hos de flesta banker. Antalet kreditupplysningar kan på kort sikt försämra ditt kreditbetyg. Det är vanligtvis upplysningscentralen som har koll på dina upplysningar.

 

Antalet upplysningar lämnar spår i kredithistoriken.

Det är dock lätt att undvika problemet med antalet upplysningar som lämnar spår i din kredithistorik hos upplysningscentralen. Eftersom många jämförelsetjänster och långivare gör det möjligt att få ett personligt lånerbjudande utan kreditkontroll genom UC är det möjligt att undvika en dålig kredithistorik genom flera upplysningar.

Så vilka banker och långivare straffar personer för antalet ansökningar och vilka gör det inte? Och vem erbjuder de bästa lånepriserna?

I Sverige är det många som tar konsumtionslån och de hade en tillväxt på 7,7 procent från 7,2 procent i början på året för lån med säkerheter. Tillväxttakten för lån med övriga säkerheter låg på 4,9 procent i februari vilket är en minskning jämfört med föregående månad då den låg på 5,3 procent. Hushållens konsumentkrediter och lån med övriga säkerheter uppgick till 208 respektive 482 miljarder i början på året. Enkla Lån som sms lån räknas till lån med övriga säkerheter.

Under de senaste månaderna har priskriget brutit ut bland enkla långivare. Alla tävlar om kunderna som tar enkla lån och vill därför erbjuda bästa räntan. För att du ska hitta det billigaste och bästa priset kan du med hjälp av den effektiva räntan (årliga räntan) jämföra priser. Vill du inte påverka din kreditvärdighet genom att ansöka om flera lån med UC finns det flera enkla långivare som ger lån utan UC. Se lista över dem längst ner i denna artikel.

 

Ett exempel.

Anna vill låna 8 000 kr eftersom hon oväntat var tvungen att reparera sin bil och inte hade en buffert sparad. Anna hittar ett lån med en effektiv ränta om 198 % via internet och ansöker om det enkla lånet på långivarens hemsida genom ett webbformulär. Långivaren tar en kreditkontroll via UC i samband med hennes ansökan.

Tyvärr blir Anna nekad lånet eftersom hon bedöms som en risk för företaget. Långivaren ser genom upplysningscentralen att hon har en låg kreditvärdighet. Hon har sedan tidigare betalningsanmärkning. Genom denna kreditupplysning blir Annas kreditvärdighet påverkad ytterligare eftersom det nu registreras en ny upplysning i hennes namn. Anna försöker låna pengar från andra kreditgivare, ytterligare tre långivare ger samma svar på hennes låneansökan.

Anna gjorde ett misstag här. Istället för att vända sig till en prisjämförelsesida direkt där information om vilka långivare som godkänner betalningsanmärkningar och inte tar kreditupplysningar med UC beskrivs, har hon nu påverkat hennes kreditvärdighet genom att vända sig direkt till flera långivare.

Som tur väl är använder sig de flesta personer av prisjämförelsetjänster som Enkla Lån för att hitta ett passande lån baserat på individuella förutsättningar. Påverkar du din kreditvärdighet genom att ta flera upplysningar i ditt namn, och dessutom bli nekad kan många banker neka dig ytterligare ett lån som bolån och andra konsumtionslån.

Många långivare förklarar inte vad en kreditupplysning faktiskt innebär. Vi på Enkla Lån tycker att alla kreditgivare borde ha en standardformulering som förklarar vad en ansökan och kreditupplysning via UC faktiskt innebär för låneansökarens kreditprofil hos US.

 
Nedan kan du jämför enkla lån utan UC. Klicka på mer info för information om långivaren ger enkla lån utan UC och om de godkänner betalningsanmärkning.
 
[enklalan bord=en]

 

/Enkla LånJämför enkla lån