I en annan artikel har vi förklarat hur du kan investera pengar. Vi tipsar om 4 bästa investeringar du skulle kunna göra idag med sparade pengar som ligger på ett nollräntekonto. Vi tipsade bland annat att investera i aktiemarknaden. Alla vet att investeringar historiskt ger en positiv avkastning. Trots det är det många som väljer att inte investera sina pengar i den finansiella marknaden eftersom de inte förstår den och litar på den. Därför föredrar många att stå utanför.

 

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag. När du äger aktier blir du därför delägare i företaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett företag behöver företaget vara ett aktiebolag och aktierna behöver vara noterade på en börs eller en handelsplattform. Är du osäker på om du ska spara dina pengar i fonder eller aktier hittar du svaret på det här. 

 

Hur köper jag en aktie?

Idag är det relativt enkelt att köpa aktier på nätet. Vi listar exempel på hur du kan köpa aktier här. Dessutom förklarar vi de vanligaste misstagen som görs när man börjar investera.

Följande banker som finns på nätet erbjuder aktier via sina plattformar:

  • Avanza Bank
  • Aktieinvest
  • Nordnet

Viktigt att veta innan köp akiter

Mini, Bas och Premium: Hos nätbankerna som till exempel de ovan finns det ett antal olika konton köper in dig på. Avgifterna när du köper aktier via nätet är lägre med ett ”mindre” abonnemang. Med ett billigare konto får du färre möjligheter. Det innebär att du inte kan köpa alla aktier utan enbart ett antal selektiva. I en del konton kan du inte köpa internationella aktier. Köper du enbart svenska aktier, vilket kan vara en bra början funkar mini eller basabonnemanget bra.

Courtage: Courtage är den avgift som man får lägga vid köp eller försäljning av aktier på nätet. Avgiften brukar variera mellan 9 – 129 kronor beroende på konto. Avgifterna ska stå tydligt förklarat hos de nätbanker där aktier köps.

Kapitalförsäkring eller VP konto? Tänk på om du ska skaffa en kapitalförsäkring eller om du istället vill ha det klassiska VP kontot. Va dessa två begrepp betyder kan du läsa mer om här. 

 

6 goda råd

Sist men inte minst delar vi med oss av lista med råd för den som investerar.

1. Lägg inte alla ägg i samma korg

Sprid riskerna. Skulle en korg falla har du alltid de andra korgarna med ägg i. Det rekommenderas att ha 10 till 15 aktier i olika branscher och de ska helst också spridas till olika regioner eller länder. Ett annat sätt att sprida risk är att investera i fonder. Läs om skillnad mellan aktier och fonder här. 
2. Spara på lång sikt.
I februari störtdykte börsen men stabiliserades ganska snabbt igen. Börsen svänger snabbt och går upp och ner under korta perioder. Har du aktier under en längre period skapas värdet.

3. Förstå vad du köper

Läs in dig på bolaget som du köper aktier av. Hur ser historiken ut och hur förespås framtiden. Vad gör bolaget och hur tjänar de sina pengar?

4. Fånga inte fallande knivar

Köp inte fler aktier om den går dåligt. Ställ dig istället frågor som, varför går aktierna ner? Få en helheltsbild av nedgången.

5. Köp inte allt på en gång

Köper du samma aktier på olika prisnivåer får du totalt sett ett bättre genomsnittligt inköpspris. Pricka in aktien när den är son billigast.

6. Lär dig av dina misstag

Följ upp och håll koll på dina aktier. Skriv en dagbok och lär dig av dina erfarenheter.

 

/Enkla Lån