Allt fler tar sms lån i storstäderna. Undersökningar visar att Stockholm, Göteborg och Malmö – området tar flest sms lån (se karta). Kanske det är bättre att bo på landet där det är billigare att bo och slippa ta sms lån? Bo i metropolen eller ha en stor trädgård? Kultur eller natur? Alltfler börjar intressera sig för att bo på landet med mindre risk för sjukdomar och klimatförändringar. För dig som funderar på att flytta till landet eller till stan har vi gjort det enkelt för dig. Se lista om fördelar och nackdelar med att bo på landet eller i stan.

Sms lån i stan

På landet

Om du vill leva som en kung (eller åtminstone vara din egen hyresvärd), flytta till landet.

Det är billigt

Det är svårt att spendera över 200 kr på en måltid, till och med en bra måltid. Gå på bio är mycket billigare. Ingen har en aning eller bryr sig inte om vilket märke du har på dig. Om dina skor, handväskor eller bälten är årets är det inte heller någon som bryr sig om. Och bostäder, du kan bo i ett riktigt hus med flera sovrum, badrum och ett garage. Kanske även pool för under 2 miljoner kronor.

Det finns utrymme, för dig, din hund och för dina barn och mellan dig och dina irriterande grannar

I staden bor du nära varandra. Barnen och hunden vet knappt vad gräs är. På landet har du något som kallas för gård som du kan springa runt i, spela fotboll och jaga flugor. Du åker släde och bygger snö kojor på ny snö som inte har blaskats ner av hundratals andra. Du är fascinerad av mycket fler djur än ekorrar och din hund beter sig som en hund. Du behöver inte bära påsar för hans avföring.

Det finns inga miljardärer

Och uppriktigt sagt, få miljonärer. Med andra ord är det mindre inkomstskillnader. Eftersom levnadskostnaderna är mycket lägre kan även de med en median familjeinkomst ha ett bra liv. Du känner dig inte fattig som du kan göra i storstäderna och tvingas ta sms lån. På landet är du inte ständigt medveten om din socioekonomiska status. Vädret är ett större problem.

Du är inte beroende av kollektivtrafik

Du behöver inte tränga dig fram i en stressig och överfylld tunnelbana med någon svettluktande person som hänger över dig. Du sparar dessutom mycket tid genom kortare avstånd till jobb och fritidsaktiviteter. Vanligtvis kommer du i tid till möten eftersom du inte behöver drabbas av förseningar där en robotliknande röst informerar dig om förseningen om och om igen i högtalaren. Du kan köra var du vill och när du vill. Även om det finns trafik (och det finns inte mycket utanför städerna), kan du vanligtvis hitta en annan väg. Du är i kontroll och det finns gott om (gratis) parkeringar.

Du blir inte misstänksam när människor runt omkring dig är trevliga

Folk som säger hej och ”hur mår du” betyder vanligtvis enbart det. Du går till mataffären och har med stor sannolikhet chansen att träffa någon som du känner. Din doktor bryr sig om dig och känner dig. Din läkare ringer faktiskt tillbaka samma dag som du ringer med en oro. Människor klassificerar inte dig baserat på ditt jobb, din sociala status eller din inkomst. Volontärarbete inte något som du gör för att det ska synas på ditt CV. Du känner dig som en del av ett genuint samhälle, inte bara en i miljonen.

 

Stadslivet

Om du vill vara en del av ett större socialt liv och gillar att göra vilda saker som att gå på bio en måndagskväll, är storstadslivet för dig.

Det är speciellt

Glöm att behöva spendera en fjärdedel av din lön på en bil. Med kommunal trafik slipper du tänka på att förstöra miljön. Att bo i staden innebär att promenader är ett alternativ. Och om det inte är ett alternativ får kollektivtrafiken att känna dig som en del av världen: du och andra är i samma båt. Ta tiden till en paus och läs eller lyssna på musik, innan du når jobbet eller går hem. I städer som Stockholm, Paris, London eller Amsterdam kan du cykla överallt – vilket gör dig både snyggare och lyckligare.

Du kommer aldrig att vara den udda i storstaden

Det finns alltid platser att gå till som älskar att ha dig där. Gillar du att dansa salsa i en grupp för enbart män? Du kommer definitivt hitta en grupp som gör det. Älskar du svampjakt? Starta din egen grupp. I den närmsta parken där du bor finns alla olika typer som joggare och skateboardåkare. Det finns något för alla. Och kyss trångsynthet farväl. Om du är gay kan du enkelt hitta en välkomnande miljö. Och bättre dejting möjligheter.

Hela världen är nästan (nästan) vid din tröskel

Jag vet inte hur du tänker, men jag skulle inte vilja dö på vägen till sjukhuset eller föda vid sidan av vägen till sjukhuset. Detta kommer förmodligen inte hända i storstaden. Du kan beställa mat och andra varor på nätet och ta emot det nästa dag. Museer, gallerier, bibliotek är lättillgängliga, många av dem är gratis. Och mat, vem gillar att bara välja mellan en pub som serverar dystra hamburgare eller kebab? Inte jag.

Storstaden lär dig tolerans

Världen är en mångsidig plats – och i staden lär du dig det snabbt. Det finns en anledning till varför stockholmare anses de mest hårdhudade personerna i Sverige. De har ingen tid att bry sig om saker och ting för att de redan har sett allt. Någon som är oförskämd på tunnelbanan? Gå vidare. Någon går före dag i kön på köpcentret, säg ursäkta och ta plats. Städer lär dig också tålamod och empati eftersom alla är i samma sits. Kompromissa är a och o. Grannar klagar på din lördagsfest? Du måste nå en överenskommelse. Människor som inte agerar, tänker eller pratar som du gör? Barn som irriterar dig genom att lyssna på rapmusik i bussen? De delar också ditt utrymme. Och du deras. Det är en ofullkomlig och skör miniatyrvärld som oavsett dess många nackdelar verkar fungera. Nästan som magi.

Att bo på landet, landsbygden är inte som i Gilmore Girls

Privatlivet är svårt att upprätthålla. I storstaden bryr sig ingen om ditt privatliv. Där kan du gå runt med en orm och ingen skulle bry sig om det, eller om du gillar att gå runt i minikjol i iskallt väder, eller sjunger Bryan Adams: ”Everything I do I do it for you” medan du är på väg och handla. Kort om att bli en eremit, om du är en person som värderar ditt privatliv eller är en introvert, är stadslivet för dig.