New Tork-börsen föll tungt. Under hela året har vi sett en uppgång men nu föll den med hela -6 procent. Detta är en jättenervös situation. Så illa har det inte varit sedan 2011. Det är dock många som tror att det är en tillfällig situation.

Varför sjönk börsen idag?

Börserna har fortsatt fall i USA och Asien med cirka 2-3 % under dagen. Den amerikanska ekonomin rapporterar att lönetillväxten är på väg upp, inflationen ökar och därför ökar centralbanken räntorna. Börsen gillar inte räntehöjningar. Penningpolitiken ligger därför i gungning. Räntehöjningar förväntas öka det kommande året och leder till en oro på den finansiella marknaden. Börsen faller därför med cirka -3 idag.

Räntorna har fallit i cirka 35 års tid

Eftersom räntorna höjs leder det till en oro. Räntorna har fallit i cirka 35 års tid och det är inte en förvånande utveckling. Vi har haft starka börser under en lång tid med räntenedgångar. Att räntorna ökar kan mer eller mindre ses som en korrigering än en höjning av räntorna. Som vi såg på bostadsmarknaden slutade högkonjunkturen redan i höst. Den stora oron är självklart att räntorna höjs för snabbt. 

Hur ska man tänka?

I sådana här situationer ska man tänka långsiktigt. Som privatperson behöver du inte oroa dig eftersom vår ekonomi inte avgörs idag eller imorgon. Placeringar ska du tänka på lång sikt. En investering över en tid. På lång sikt brukar det oftast ge positiva resultat. Börsen går upp och ner. Det är ett vanligt beteende. Vill du ha dina pengar idag eller imorgon till en soffa eller bil kanske du ska vara lite mer orolig.

Börsen har stigit under en lång tid. I fredags har förmodligen personer aldrig haft så mycket pengar på börsen tidigare. Detta väcker självklart ett självförtroende och man vill placera mer pengar. Ska du ta ut dina pengar? Nej, du kan ta det lugnt. Den svenska börsen går bra, vi har en stark tillväxt marknad och ekonomin går bra i Sverige.

 

/Sofia
Enkla Lån