Spara pengar

Oavsett var du än är i din ekonomiska resa genom livet vill jag ge dig hoppet om att det alltid går att vända sin ekonomi till det positiva. Ibland är ett första steg i rätt riktning allt som krävs för att få saker till sin fördel. Men som med de flesta saker är det första steget, det svåraste.

 

Vi har därför skapat denna lista med 50 sätt att börja spara pengar. Ingen av tipsen kommer att vara livsavgörande på egen hand. De kommer dock att göra stor skillnad över en tid om du kan genomföra mer än en av dem. Några av förslagen tar bara några minuter medan andra kräver lite mer regelbunden ansträngning. Alla tips är väldigt enkla och vill betona att alla kan göra dem.

 

Alla tips kanske inte passar alla. Det kan dock vara bra att gå igenom listan och hitta 5 eller 10 st. som gäller för dig och använd dem i ditt liv. När du börjar använda dem i ditt liv kan du snabbt upptäcka att du sparar mer pengar än du någonsin trodde var möjligt.

 

1. Flytta bankkonton för att dra nytta av förmåner och tjäna mer på sparränta.

Betalar du en månadskostnad för ditt sparkonto skulle du kunna tjäna på att undersöka vad de nya bankerna har att erbjuda. Vissa banker erbjuder inte bara en registreringsbonus för att öppna ett konto utan de erbjuder även attraktiva räntor till nya kunder.

 

Via Compricer kan du jämföra sparränta:
https://www.compricer.se/sparande/

 

2. Stäng av Tv:n.

Ett stort steg för att spara pengar är att drastiskt skära ner på den tid du tittar på TV. Det finns många ekonomiska fördelar med detta:

  • Mindre tid för exponering av tv-reklam som sänder meddelande om att spendera pengar.
  • En lägre elräkning (och kanske en lägre kabelräkning om du nedgraderar din prenumeration).
  • Genom att skära ner på tiden framför Tv:n kan du nu fokusera på mer viktiga saker som en sidoverksamhet för extra inkomst.

 

Vill du dessutom ta steget ännu längre. Överväg att inte ha TV alls. Kommer du tillbaka från semestern till exempel inser du hur mycket bättre livet var när du inte hade en TV. Då kunde du spendera mer tid med nära och kära.

 

3. Sluta samla och börja sälja.

Det var en tid då folk trodde att deras samlingar skulle ge dem rikedomar. Samlingar är idag inte alltid en investering. Istället kan du nu hitta dessa samlingar i second hand butiker eller blocket till en bråkdel av vad de ursprungligen kostade. För att undvika förlora pengar på dina investeringar, samla inte på tvivelaktiga saker. Sälj saker som du känner inte kommer vara värda något i framtiden.

 

4. Registrera dig på kostnadsfria kundbelöningsprogram.

Oavsett var du än bor i Sverige hittar du massa företag som är villiga att belöna dig för att handla i deras butik. Vi tipsar om en liten plan för att du ska få ut så mycket som möjligt av dessa program:

  • Skapa en ny e-mejl adress som Gmail eller Yahoo enbart för dessa rabatter.
  • Bli medlem i alla butiker du kan (som du tycker om såklart).
  • Kolla ditt Gmail konto för extra kuponger eller rabatter när du är redo att shoppa.

I en del butiker kan du spara poäng vid varje köp som du sedan kan omvandla till pengar eller andra förmåner.

 

5. Gör dina egna gåvor istället för att köpa saker från affären.

 
Billiga kostymer Sy själv Prinsessklänning
Alla uppskattar att få något som är gjort med kärlek och glädje som hemmagjorda gåvor. Gåvor som man till exempel kan göra hemma är ljus, nybakat bröd eller kakor, tvål och många andra saker.

 

6. Behärska 30-dagars regeln.

Att undvika omedelbar tillfredsställelse är en av de viktigaste reglerna för en kontrollerad privatekonomi. Vi tipsar därför om att vänta i 30 dagar för att bestämma om du ska göra ett köp eller inte.

Efter att en månad har gått kanske du inser att köpet inte var viktigt. Genom att vänta en månad får du ett bättre perspektiv på om köpet var värt pengarna eller inte.

 

7. Skriv en lista innan du handlar – och håll fast vid den.

Ett av de bästa sätten att spara pengar på är att skriva en lista på de saker du behöver från affären. Har du inte en lista med dig kan det hända att du gör impulsköp eller oplanerade inköp.

 

8. Bjud vänner på middag istället för att gå ut.

Att gå ut för att äta förstör din matbudget helt. Hur som helst är det alltid mycket billigare att stanna hemma och göra roliga saker hemma. Istället för att ha en kväll på stan, var värd för en rolig fest hemma med dina vänner. Spela kort, sitt framför en levande brasa eller titta på filmer med dina gäster. Du sparar pengar och kan ha en fin kväll med dina vänner.

 

 

9. Fixa till dina kläder istället för att kasta dem.

Kasta inte en skjorta på grund av att knappen till exempel var trasig. Sy dit en annan matchande knapp. Släng inte gamla trasiga byxor utan spara dem för tider då du jobbar hemma.

 

10. Spendera inte stora pengar på att underhålla dina barn.

De flesta barn, särskilt unga kan enkelt underhållas. Ge dem en bunt med gamla tidningar och låt kreativiteten flöda. Spela boll i trädgården eller på lekplatsen nära hemmet. Plantera i trädgården. Att se sitt frö växa är det bästa som finns när man är liten. Lär dem att cykla.

 

Det som dina barn vill ha mest av är tiden med sina föräldrar, inte saker. Kärleken och tiden som man ger till sina barn kan inte köpas med pengar.

 

11. Använd rätt kreditkort.

Kreditkort är ett bra hjälpmedel vid oförutsedda utgifter. Det är dock viktigt att alltid kunna betala hela kreditkortsräkningen i slutet av månaden så att ingen ränta utgår för krediten. De flesta banker försöker idag sälja på sig sitt kreditkort. Vi betalar för dessa kreditkort direkt eller indirekt, och vi får väldigt lite tillbaka. Effektiv ränta per år kan dessutom vara väldigt hög. Vänder man blicken och tittar på hela utbudet i Sverige istället finns det mycket alternativ. Det finns relativt många nischaktörer som erbjuder olika slags belöningsprogram om man använder just deras kort.

Följande kreditkort ger 1 % cashback på alla köp:

  • Preem MasterCard
  • Shell MasterCard

 

Med 1 % cashback ger Preem 1 % tillbaka på alla köp. På din månadsräkning får du tillbaka pengarna. Det betyder att när du handlar för 100 kr får du 1 kr i rabatt. Dessutom slipper du betala årsavgift eller fakturaavgift. Shell erbjuder samma villkor.

Norwegian kreditkort ger också bonuspengar om du beställer resa på deras hemsida. Läs mer om Bank Norwegian och Blancolån här >

 

12. Städa garderoben.

Gå igenom din garderob och finn alla kläder som du inte längre använder. Därefter ska du inte bara slänga dem utan du ska använda dem till din fördel.

 

Sälj kläderna via blocket eller Shpock och få extra pengar för månaden till andra nödvändiga ting som mat. Att städa ur och ha mindre saker hemma gör att du mår psykologiskt bättre. Passa på att rensa inför hösten.

 

13. Luncha eller köp mat till halva priset.

Vi upptäckte precis en jättebra app. som heter Karma. Med Karma kan du rädda mat till halva priset. Du köper överskottsmat till halva priset. Ladda ner appen idag för att se om det finns någon mat att rädda nära dig. >> https://karma.life/

 

14. Drick mer vatten.

 
Detox mint

 

Att spara pengar har många fördelar som hälsofördelar också. Dricker du ett stort glas vatten före varje måltid blir du mättare snabbare och äter mindre. Inte bara kommer du att spara på mat räkningen men du kommer också att må bättre efter att du blir hydratiserad.

Dricker du mer vatten vare sig det är på en restaurang eller i hemmet spenderar du mindre pengar på drycker som läsk, juice och te.

 

15. Undvik snabbmat.

Istället för att äta snabbmat eller annan färdigförpackad mat när du kommer hem från jobbet, försök göra enkla och hälsosamma måltider som du också kan ta med dig till lunch. Det är värt att förbereda mat under helgen för veckan som kommer.

 

16. Sluta röka!

Om du röker måste du veta att din vana är väldigt dyr och också potentiellt dödlig. Vill du hellre addera år i livet istället för att subtrahera och dessutom spara pengar är det bäst att sluta röka helt och hållet. Det finns en del anti-rökning alternativ att testa för att få dig att sluta röka eller byt till en elektronisk cigarett för att köpa lite tid. Vilken väg du än väljer kommer hälsa och ekonomi blir mycket bättre utan tobak!

 

17. Gör en fyrdubbel sats med gryta.

Vi vet alla att grytor är trevliga, lätta att förbereda och supergoda. Nästa gång du gör en gryta, gör fyra satser av den och förvara de andra tre i frysen. När du behöver en snabb måltid till familjen kan du ta en av de färdiga grytorna och värma dem.

 

18. Släck lamporna.

Att ha lamporna tända i hemmet kanske är dyrt per watt men det kostar säkert pengar över tiden. För att spara pengar så mycket som möjligt kan du släcka lamporna där lämnar ditt hem eller när du lämnar rummet. Släcka lampan när du har gott om naturligt solljus kan också hjälpa till att hålla nere elräkningen över tiden.

 

19. Byt böcker, musik eller DVD via internet.

Genom sidor som Parslibris (https://parslibris.se/) och Bookmooch (https://se.bookmooch.com/) kan du skänka bort böcker och få en bok av andra. Helt gratis!

 

20. Byt till energieffektiva glödlampor.

Energieffektiva glödlampor kan kosta lite mer inledningsvis, men de har mycket längre livslängd än vanliga glödlampor och drar mycket mindre el. Det kan vara en liten utmaning att veta exakt vilken glödlampa som ska användas men det kommer säkert att vara ett bättre alternativ än vad du har idag. Du sparar inte enbart pengar utan du sparar även på energi och miljön.

 

21. Installera en programmerbar termostat.

Installera en programmerbar termostat är enkelt om du vill minska energianvändningen när du inte är hemma eller vill ställa in temperaturen i ditt hem. Genom att ställa in temperaturen i ditt hem vid vissa tillfällen kan du se till att energi sparas när du är på jobbet eller sover – och spara pengar i processen.

 

22. Köp hemelektronik av hög kvalité.

Det är värt att ta dig tiden till att undersöka hemelektronik innan du köper något nytt. En pålitlig, energieffektiv tvättmaskin och torktumlare kan kosta dig lite mer nu. Men om du ständigt sparar energi och de varar i femton år istället för fem år sparar du massa med pengar.

 

23. Rengör eller byt ut bilens luftfilter.

Ett rent luftfilter kan förbättra din körsträcka med upp till 7 % vilket gör att du sparar pengar för varje mil du gör. Rengöring av luftfilter är enkelt, följa bara instruktionerna i bilens manual. Om luftfiltret är bortom hjälp, överväg att byta ut den för en ny. I de flesta butiker hittar ett nytt luftfilter för en billig peng.

 

24. Sluta använda Kreditkort.

Har du för vana att hamna i problem med kreditkort, att du inte betalar kreditkortsräkningen i slutet av månaden. Göm dina kreditkort och behåll dem på ett säkert ställe i ditt hem, inte i din plånbok. Behöver du behålla ett kort för nödsituationer är det okej. Bär inte runt det med dig. Är du frestad att använda den kan det vara bra att ha ditt kort ”utom synhåll”.

 

25. Planera dina måltider baserat på vad affärerna säljer billigare.

Istället för att planera en måltid från ingenstans, se dig för vad som är billigt i matbutikerna. Kanske har ICA en klubbkväll och säljer produkter till halva priset. Tänk på det sättet i några månader och du kommer ha en my mindre mat räkning än vanligt.

 

26. Gör en prisjämförelse och hitta den billigaste mataffären.

De flesta av oss skapar rutiner i vardagen som att shoppa i samma mataffär. Att alltid gå till samma affär betyder inte att det är billigaste och bästa affären. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att hitta den billigaste affären. Håll bara koll på de 20 saker du köper oftast och handla dessa artiklar på en mängd butiker. Så småningom kommer en av affärerna hamna i toppen för dina inköp. Gör bara den affären till shoppingdestinationen nummer ett. Du kan också jämföra matpriser online med Mat Spar, se här: https://www.matspar.se/ 

 

27. Gör ditt eget när du kan.

Hembakat bröd är superenkelt och går snabbt att göra. Det är dessutom billigare, hälsosammare och smakrikare än att köpa från affären.

 

28. Undvik att ”stress-slösa” pengar.

Det är lätt att rättfärdiga att slösa pengar efter en stressig dag på jobbet. Det är dock inte en bra idé. Istället före att köpa saker som får dig att må bättre kan det vara klokt att hitta andra saker som gör dig lugnare.

Motionera i skogen är alltid ett bra alternativ, liksom meditation och till med en tupplur. Läs, titta på film eller jobba i trädgården om du är stressad. Att slösa pengar på saker du egentligen inte behöver kommer inte minska din stress på lång sikt.

 

29. Dela dina drömmar med nära och kära.

Denna punkt kan ses som ett udda sätt att spara pengar, men om du tänker på det en andra gång så är det perfekta sättet att spara pengar. Spenderar du tid med de du tycker om och kommer underfund med dina drömmar blir det lättare att planera för dem. Planera för stora, realistiska mål tillsammans och uppmuntra varandra för en ekonomisk möjlig utväg. Inspirera varandra och du märker snart att du är närmre ditt mål än någonsin tidigare.
 

 

30. Se över din hemelektronik.

Kontrollera din elektronik i hemmet för att se till att det inte finns något damm som blockerar användningen av dem och att de är rena. Kontrollera alla ventiler, särskilt kylskåp, torktumlare och värme- och kylapparater. Ju mindre damm som blockerar, desto effektivare blir användningen av dem (vilket gör att du sparar pengar på din månadsfaktura).

 

31. Avbryt oanvändbart klubbmedlemskap.

Betalar du medlemskapsavgifter för klubbar du inte aktivt använder? Är du medlem i ett gym som du inte går till? Avsluta det med detsamma. Kom ihåg att du alltid kan förnya medlemskapet vid ett senare tillfälle om det visar sig att du faktiskt saknar det.

 

32. Köp begagnat när du kan.

Det blir mer och mer populärt att köpa och sälja second hand. Varje dag byter drygt 4 400 second-handplagg garderob på Tradera. Försäljningen av second hand-mode har ökat med 34 % på tvår år säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera (Aftonbladet, 2017). Du kan ofta hitta den exakta produkten som du söker mycket billigare än vad affärerna erbjuder med smart shopping. Blocket och Shpock finns till exempel för de ändamålen.

 

33. Håll dina händer rena.

Denna punkt är enkel. Tvätta händerna noga varje gång du använder badrummet eller hanterar råa livsmedel. Genom att hålla dig ren kan du hålla dig borta från virus och bakterier. På detta sätt sparar du pengar på att inte köpa medicin och sjukledighet.

 

34. Ta bort dina kreditkortsdetaljer från dina online konton.

Det är enkelt att spenderar online när du har dina kortdetaljer sparade i ett konto genom att bara klicka på ”köp”. Det bästa sättet att bryta denna vana är att helt enkelt ta bort ditt kort från konton.
Genom att ta bort kortdetaljer blir det mer jobbigt eftersom du måste hitta ditt kreditkort innan du gör ett köp. Under denna tiden kan du tänka över varför du ska spendera pengar. Det är denna lilla tiden som krävs i vissa fall för att avsluta ett impulsköp.

 

35. Ge bort en tjänstepresent.

För nya föräldrar, ge en kväll med barnpassning som present. Om du känner till husdjursägare, erbjud att ta hand om deras husdjur när de reser. Erbjud gräsklippning för någon som har en gräsmatta som behövs tas hand om.

 

36. Gör semester shopping strax efter semestern.

De flesta använder denna teknik efter jul men det fungerar även för andra semesterperioder. Vänta tills ungefär två dagar efter en semester och shoppa för saker du behöver som är teman för den dagen.
 
Köp ett mors dagkort för nästa år dagen efter mors dag. Köp påskäggsdekorationer efter påsk och halloween-dekorationer den 1 november. Rabatterna är enorma och du kan bara spara dessa saker i garderoben till nästa år.

 

37. Gå med i ett volontärprogram.

Volontärarbete är ett utmärkt sätt att träffa nya människor, få lite extra motion och engagera dig i ett projekt som ger dig positiv energi. Det är helt kostnadsfritt att engagera sig i ett projekt och kan ge mycket underhållning för en fulländad dag med rätta inställningen.

 

38. Rensa i hemmet.

Gå igenom hemmet och varje detalj. Behöver du verkligen objektet? Är du glad att det är där eller skulle du vara bättre om det inte fanns där? Om du kan hitta saker att bli av med, gör dig av med det – det skapar bara en röra och det kan ha bättre värde för någon annan.

 

39. Köp billiga varumärken.

Istället för att alltid köpa det vanliga varumärket som du köper, prova butikens märke. Ica har till exempel sina egna varor som är billiga. Vanligtvis är kvalitén minst lika bra som ett dyrt märke. Den enda skillnaden på varumärkena är marknadsföringen.

 

40. Förbered måltider hemma.

Skaffa en kokbok för inspiration att laga mat snabbt och enkelt hemma. Matlagning hemma är mycket billigare och hälsosammare.

 

41. Byt försäkring.

Har du samma försäkringsbolag för en rabatt när du samlar allt i samma bolag? Det finns en risk att du betalar för mycket för din försäkring. Det finns en myt om att man betalar lägre pris för att samla alla lån i samma bolag. Sanningen är oftast den motsatta. Företag som kundkraft kan hjälpa dig att pressa ner dina priser. Se över dina försäkringar för att se om du kan pressa ner priserna något genom att ha dem i olika bolag.

 

42. Håll dig till pålitliga, bränsleeffektiva bilar.

En pålitlig och bränsleeffektiv bil kommer att spara dig tusentals kronor. Ta dig tiden till att hitta en bra och bränsleeffektiv bil, det kommer löna sig i längden.

 

43. Undvik köpcenter.

Köpcenter kan vara ett roligt ställe att titta på men det kan också vara fullt av frestelser. Det är därför du borde undvika köpcenter om du verkligen inte behöver köpa något. En promenad utomhus, ett roligt pussel eller en bra film kan enkelt ersätta dina vanliga shoppingvanor.

 

 

44. 10 sekunders regeln.

När du köper en produkt och lägger det i din varukorg, stanna i 10 sekunder och fråga dig om varför du köper den och om du faktiskt behöver den eller inte. Hittar du inget bra svar till varför du behöver varan, lägg tillbaka den. Detta hindrar dig från att göra impulsköp.

 

45. Hyr ut delar av ditt hem.

Har du ett extra sovrum eller en svit som inte används? Hyr ut den på en hemsida som Airbnb.com. Om du bor nära ett populärt turistområde kan det ge dig massa med extra pengar. Se bara till att du är medveten om riskerna och är villiga att vidta de åtgärder som krävs för att skydda dig och din familj plus ägodelar.

 

46. Skapa en visuell påminnelse om din skuld.

Att ha en klar och tydlig bild över dina skulder gör det lättare att förstå dem. Ju mer du betalar av din skuld desto bättre ser det ut i din skuldplan. Skapa en visuell plan över dina skulder och bestäm hur och när du ska betala av det. Se vår guide om hur du tar kontrollen över dina skulder >

 

47. Avbryt tidning prenumerationer.

Har du en hög med olästa tidningar som ligger och skräpar i ditt hus? Det är sannolikt resultatet av prenumerationer av tidningar som du inte läser. Inte bara bör du förnya prenumerationerna men du bör också försöka avbryta prenumerationen. Man vet aldrig, kanske ger dig till och med pengar tillbaka för den tiden då du faktiskt inte använt dig av deras prenumeration.

 

48. Ät frukost.

Att äta en hälsosam frukost fyller dig med energi för dagen samtidigt som den begränsar din önskan om en stor och dyr lunch. Frukost kan vara väldigt hälsosamt, snabbt och billigt. En skål havregryn på morgonen är ofta det enda som hindrar dig från att springa för att äta en dyr lunch senare på dagen.

 

49. Byt barnpassning med grannar.

Bor du i ett grannskap med andra barnfamiljer kan det finnas en möjlighet att byta barnpassning vilket sparar pengar om man skulle hyra barnpassning. Försök hitta en eller två föräldrar som du litar på.

 

50. Var inte rädd för matrester.

Många ser matrester som något sämre än vanliga måltider. Det finns dock inget billigare än att äta rester. Det finns dock inget billigare än att äta rester. Med hjälp av resterna kan du göra en helt ny maträtt. Om du till exempel har rester från skinka och ris från kvällens måltid, använd dem för att göra stekt ris eller svarta bönor och ris imorgon.

 

Har du några andra spartips? Skriv gärna ner dem i kommentarsfältet nedan. Vi sammanställer kommentarerna.

 

/Sofia

Enkla Lån