Jag har väldigt goda nyheter: kronan stärks under nya året och du får mer för pengarna nästa år. Det gäller i alla fall om du ska betala med dollar, euro eller pund. Valutaexperter på bankerna spår denna nya positiva trend. Hösten såg inte bra ut för den svenska kronan. På cirka 2 månader blev dollarn och euron mycket dyrare. Dollarn stod i 7,90 kronor och euron i 9,45 kr i början av september. I slutet av november var euron över 10 kronor och dollarn drygt 8,50 kronor. Detta är positivt för exportindustrin. Bortsett från några dagar efter Donald Trumps valseger i november 2016 var euron över 10 kronor och hade inte varit det sedan början av 2010.
En stark ekonomi i Europa och förhoppningar på en amerikansk skattereform är ett par förklaringar. En oregelbunden svensk bostadsmarknad och en höjd resolutionsavgift (bankavgift) påverkade också kronan negativt.
Vinden vänder
De samtliga fyra storbanker (Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken) räknar med att dollarn, euron och brittiska pundet blir billigare nästa år. En förklaring till detta är att de inte räknar med något stort prisfall på bostäder. Som vi skrivit i tidigare inlägg förutspås en utplaning på bostadsmarknaden. Svenska tillväxt kommer stå sig relativt starkt även nästa år. Detta stött av en återhämtning i eurozonen, låga räntor och en mer expansiv tillväxt. Eurokursen förutspås ligga på cirka 9,20 kronor.
Så får du bäst kurs. 3 tips.
#1. Växla hemma
Vanligtvis får du bättre kurs på växlingskontoret i Sverige än på turistorten.
#2. Välj rätt kort
Brukar du resa utomlands, se till att ha ett kort utan eller med låga växlings- och uttagsutgifter.
#3. Lokal valuta
Det är alltid riskabelt att lita på de utländska bankomatuttagen. Välj lokal valuta när du får frågan vid köp eller bankomatuttag. Väljer du svenska kronor får du ofta en dålig växlingskurs.
Valutaomvandlare
1 Dollar till SEK: [convert number=1 from=”USD” to=”SEK”]
1 Euro till SEK: [convert number=1 from=”EUR” to=”SEK”]
1 Pund till SEK: [convert number=1 from=”GBP” to=”SEK”]
/Sofia
Enkla Lån