Sms lån

Sms lån är en typ av kredit där du som låntagare kan låna en mindre summa enkelt och snabbt. Lånesummorna ligger vanligtvis mellan 500 – 5000 kronor och lånetiden är oftast upp till tre månader. Tidigare gick det att låna snabbt med hjälp av mobiltelefonabonnemang och sms kommunikation därav namnet sms lån. Nu för tiden föredrar sms lån företagen ansökan via deras hemsida snarare än att ett textmeddelande utnyttjas. Sms lån används fortfarande som ansökningsmedel men varierar beroende på långivare.

 

Snabblån

Snabblån är precis som ett sms lån, en typ av kredit avsedd för konsumenter. Namnet grundar sig i att man kan låna en kredit snabbt och enkelt. Oftast är summan mellan 500 – 5000 kronor. Kreditgivare väljer att använda benämningen snabblån för att betona ett snabbt lån. Ansökan och utbetalningen kan ta mindre än 24 h. Genom att använda ett mer beskrivande ordet i marknadsföringssyfte kan man understryka att lånet är avsett att gå snabbt. 

Blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Ett osäkert lån, ett så kallat Blancolån innebär en typ av skuld som inte skyddas av en säkerhet. En säkerhet kan en form av pant i lös egendom, till exempel en guldring eller en inteckning i lös eller fast egendom. En fast egendom kan vara en villa eller bostadsrätt. Ett lån med inteckningssäkerhet kallas vanligtvis för hypotekslån. För att kreditgivaren ska kunna göra någon slags bedömning för kreditvärdigheten brukar långivaren ta en kreditupplysning.

Privatlån

Privatlån är precis som Blancolån, ett lån utan säkerhet avsedd för konsumtion. Blancolån och privatlån är precis samma sak. Skillnaden är enbart namnet. Många banker väljer att använda benämningen privatlån för att betona att det är ett lån avsedd för konsumtion. Genom att använda ett mer beskrivande ord för lånet i marknadsföringen till privatpersoner kan man understryka att lånet är avsett för konsumtion.


 

 

Mikrolån

Mikrolån

Mikrolån är ett mindre lån till låntagare som vanligen saknar säkerhet, anställning och en kontrollerbar kredithistoria. Mikrolånet skapades för att stödja entreprenörskap och minska fattigdom i utvecklingsländer år 1983 i Bangladesh som en ideell organisation. I utvecklingsländer som Colombia ligger mikrolånebeloppen på 200 kronor till 12 000 kronor. 

Kreditkonto

Ett kreditkonto är ett enkelt och smidigt konto för krediter med fria uttag upp till vanligtvis max. 30 000 kronor. Du betalar inga avgifter och bestämmer hur du vill betala tillbaka – allt på en gång eller lite varje månad. Betalar du hela beloppet när du får fakturan blir det ingen ränta för de långivarna med erbjudanden. Vad som kännetecknar ett kreditkonto är att du har en redan beviljad kredit som du använder vid behov med fria uttag och flexibel återbetalning. Vanligtvis avbetalar du ditt lån med en fast månatlig procentuell återbetalningssumma. Förtidslösa lånet kan du göra när du vill. 

Trender, 5 typer av lån

Nedan visar trender 3 år tillbaka för sms lån, snabblån, blancolån, privatlån och mikrolån. Sms lån och privatlån börjar alltmer gå hand i hand. Eftersom efterfrågan på bolån ökat enormt har även privatlån ökat. De nya amorteringskraven bidrar till att alltfler inte har råd med sina bolån och tar därmed privatlån för att finansiera sin kontantinsats.

 

5 typer av lån

5 typer av lån graf

 

Läs mer om nyheter och lagar om sms lån nedan:

  1. Regeringskansliet, Regeringen och (22 april 2015): ”Strängare krav på snabblåneföretagen”. Regeringskansliet.
  2. Konsumentverket: ”Konsumentkreditlagen | Hallå konsument”. hallakonsument.se.
  3. Kronofogden: ”Sammanställning snabblån åren 2006 till och med 2014”. Arkiverad från originalet den 13 oktober 2015.

 

/Sofia

Enkla Lån