Låt inte en halv miljon kvinnor överleva på sms-lån under pensionen. Det ändrade pensionssystemet på 1990-talet gjorde att tusentals kvinnor gick ut som förlorare. Idag finns det cirka 500 000 kvinnor som delvis eller helt lever på garantipension. En summa på 8 000 kronor i månaden, vilket inte

 

Barnbarnen ska inte behöva hitta kravbrev från kronofogden på grund av sms-lån tagna av mormor som inte hade råd att leva på 8 000 kronor i månaden. Frågan är varför våra äldre lever på en minimisumma om 8 000 kronor? Vi förklara det nedan och tittar närmre på vilket parti som jobbar med frågan.

 

Pensionen före det nya pensionssystemets införande grundades på de 15 bästa yrkesåren. Med tanke på det så valde kvinnor att vara hemma med barnen. Det påverkade inte deras pension alldeles för mycket.

 

Pensionssystemet ändrades på 90-talet.

Det nya pensionssystemet som ändrades på 90-talet ser helt annorlunda ut. Pensionen räknas istället på den inkomst man haft över hela livet. De kvinnor som valde att vara hemma med sina barn drog därför en nitlott och därför lever cirka en halv miljon kvinnor på den så kallade garantipensionen skriver Expressen i en artikel.

 

Dessa kvinnor utgör cirka 7 procent av de totala väljarna och de känner sig bortglömda av politikerna.

 

87 åriga Märta som bor på äldreboende i Solna säger till Expressen:

 

– Jag klarar mig för att min man också har pension.

 

Vilket parti nämner frågan?

Valet 2018 sker den 9:e september. Vilket parti ska man rösta på om man vill att våra far- och morföräldrar ska må bra?

Tidningen har tittat närmre på de tre största partierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraternas valfilmer. Det är enbart Socialdemokraterna av de tre partierna som faktiskt nämner frågan i sin film. Stefan Löfven säger i filmen at ”Alla som har slitit ett helt yrkesliv ska få en pension man kan leva på”.

 

 

Partiernas vallöften tas inte seriöst på äldreboenden och de ser inte att partiernas stora skillnad.

Rigmor på äldreboendet i Solna säger till Expressen:

 

– Politikerna bryr sig inte om pensionärer. Vi är bara till besvär.

 

I en undersökning gjord av Expressen visar det sig att det finns omkring 100 000 pensionärer som har rätt till mer pengar än enbart garantipensionen. Bidrag som äldreförsörjningsstöd eller bostadstillägg.

Se om mer information gällande bidrag som du eller familj/vänner har rätt till.

Dela och kommentera gärna artikeln så att fler personer får information om de bidrag som finns tillgängliga. Mer och bättre information borde finnas för våra äldre.

 

/Enkla Lån