Bedrägeri

Bedrägeri

Rapporter och nyheter om bedrägerier kan vi aldrig få för mycket av. Att förebygga och öka medvetenheten är viktigt för att inte råka ut för det själv. Ingen vill hamna i en skuldspiral som de inte orsakat själv, och inte lyckas komma ur den. Det finns olika typer av bedrägerier, som bankid bedrägeri, bedrägeri av smslån, id bedrägeri och upplyssningsbedrägeriger som minupplysning bedrägeri. Dessutom finns bedrägerier kopplade till företag som låneföretaget Ferratum eller Bisnode. 

De flesta bedrägeribrott är kopplade till kreditkort. Enkla Lån har tidigare skrivit i ett inlägg om hur du förebygger bedrägeribrott genom att alltid ha koll på konto-, kortuppgifter och id-handlingar, kreditupplysning, fakturor, utlandsköp med mycket mera. Läs mer om id kapning och nya bedrägeri metoder här. 

Sällan läser vi om id-kapning och bedrägerier i samband med kreditkonton. År 2016 berättar dock Pia Sandvall genom SVD att hon två år tidigare blev identitet kapad i samband med kreditkontogivare. Bedragaren tog lån i hennes namn och hon var fast i en skuldfälla som hon inte själv har orsakat. Bedrägeriet skedde i detta fallet hos kreditkontogivare Ferratum. I dessa fall är det vanligtvis kreditkontogivaren som ansvarar för bedrägeriet eftersom de blev bedragna. Det är inte du som fick ditt personnummer stulet som ansvarar för skulden som felaktigt registrerats i ditt namn. Anmäler du bedrägeriet till polisen ska du inte bli betalningsskyldig.

 

Säkerhetskontrollen är stenhård hos kreditkontogivare

När olyckliga händelser som bedrägerier sker hos kreditkontogivare brukar rubrikerna vara extra stora i tidningarna medan andra företag som Tradera och Blocket lätt kommer undan. Kreditkontogivarna har skärpt sina säkerhetsrutiner de senaste åren och därför hör vi lyckligtvis inte mer om det. Det krävs mycket mer än att enbart registrera sig med telefonnummer och personnummer för att ta ett sms-lån och ett kreditkonto idag. I denna artikeln visar Enkla Lån bildligt alla steg som måste följas hos en av de största kreditkontogivarna på marknaden när du ansöker om ett kreditkonto online. Säkerhetskontroll i form av e-legitimation precis som på storbankerna följes hos smslåneföretagen.

För ett godkänt kreditkonto måste du kunna identifiera dig genom säkra tjänster som:

  • E-legitimation, E-legitimation betyder BankID som installerats på din dator eller ett Mobilt BankID i telefonen. De flesta produkter och tjänster via webben använder sig av denna metod idag eftersom det är enkelt, säkert och smidigt. De flesta kreditkontogivare erbjuder denna form av identifiering precis som de flesta banker och myndigheter använder sig av.
  • En kopia på din godkända och giltiga legitimation.
  • Ett låneavtal som skickas till kundens folkbokföringsadress. Det är en säker men relativt långsam metod.

 

Vad ska jag göra om jag blir id-kapad?

Skulle du i värsta fall bli id-kapad ska du fortast möjligt anmäla det till polisen. Kontakta även kreditkontogivaren som bedragaren har tagit ett lån hos. Vanligtvis brukar kreditkontogivaren föredra att du ringer till polisen och anmäler eftersom de också blivit drabbade. Förbered att polisanmäla händelsen med så mycket detaljer som möjligt. Därefter är det en förundersökningsledare som tar beslut baserat på dina detaljer om polisen kan utreda bedrägeriet eller inte.

 

Hur kunde bedrägeriet gå igenom?

Tidigare när de säkerhetsåtgärder som finns idag inte existerade skedde bedrägeriet enligt nedan sex steg. Idag är det inte lika lätt med tanke på att alla använder sig av säkra identifieringsmetoder.

  1. Bedragaren kom över en annan persons personnummer.
  2. Bedragaren skaffade ett kontantkort till sin mobil.
  3. Därefter registrerade hen kontantkort numret i den stulna identitetens namn och registrerade det på Eniro
  4. I låneansökan fyllde hen i kontantkorts telefonnummer, det stulna personnumret och sitt egna bankkontonummer.
  5. Bedragaren bekräftade smslånet via en kod som låneföretaget skickade till hens mobil.
  6. Pengarna betalades ut till bankkontot.

Om författaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *