Halloween är en av världens mest populära helgdag och firas sedan ett par årtionden i Sverige den 31 oktober. Det är flera som undrar; när är Halloween? Halloween infaller varje år den 31 oktober. En del blandar ihop Halloween med Alla helgons dag. Datumet för allhelgonahelgen kan variera då den alltid infaller på lördagen som är mellan 31 oktober och 6 november.

 

Halloween

halloween

Halloween har firats i Sverige sedan år 1990 och blir alltmer populär med åren. Den fantastiska färgglada hösten i Sverige bjuder ofta på sol och mys på Halloween. Många firar Halloween genom att klä ut sig till exempelvis spöken eller katter. Andra är generösa genom att erbjuda godis för att undvika bus när grannens barn frågat om ”bus eller godis”.

Ursprungligen kommer Halloween från helgdagen Samhain som firades av kelterna på Irland och Skottland. På 1800-talet under svälten tog Irländarna med sig firandet till USA. I USA utvecklades Halloween till den underbara helgdag som vi idag ser världen över.

 

Allhelgona

allhelgona

Under allhelgonahelgen tänder vi ett ljus för nära och kära som inte längre finns med oss. Vi saknar och minns dem. Söndagen efter Allhelgonadagen är alla själars dag och har varit det sedan år 1983, till minne av alla döda. Högtiden har inspirerats av katolsk tradition och firas till martyrers och helgons ära. 1953 infördes helgdagen i Sverige.

Historiskt trodde man att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar. Denna tro lever kvar idag. Att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar är en tro som lever kvar idag.