Att göra egna presenter – tips och idéer

 

Att göra egna presenter till sina nära och kära har blivit en alltmer populär syssla, särskilt under senare tid då man av förklarliga skäl undvikit butiker och tillbringat mer tid i hemmet. 

 

För att kunna göra egengjorda presenter kan du behöva lite material, som du antingen kan köpa i affärerna men som många gånger även går alldeles utmärkt att beställa hem online. Vilket du föredrar är helt upp till dig och påverkar inte resultatet!

 

Det finns några saker som är bra att tänka på innan du sätter igång, som vi ska tipsa om här.

 

Gör din egen present

 

När du ska göra hemmagjorda presenter är det bra att planera lite innan. Att bara sätta igång och skapa enligt principen “man tager vad man haver” är sällan någon god idé och det brukar oftast sluta med att en del av materialet tar slut och att man ger upp. 

 

Börja istället med att rita upp en mindmap där du skriver ner alla idéer på roliga presenter som du har – en del är kanske lite wild and crazy men ta med dem så länge så kan du sålla bort dem senare om de inte funkar.

 

Tänk sedan på personen som ska få din gåva – vem är hen, vilken relation har ni och kommer hen att tycka om din present?

 

Om du tvekar redan här ska du kanske fundera över saken ett varv till. I annat fall kan du nu börja med den praktiska delen: vilken typ av present har du tänkt dig, vilken typ av material behöver du, finns det att beställa på nätet ( vilket ju är mycket smidigare) och framförallt: vad får det kosta?

 

Presenter man kan göra hemma

 

Det finns väldigt många presenter att göra själv hemma, dock kan det skilja sig lite åt om det gäller en present till man eller kvinna. Kvinnor är i mångas tycke enklare att göra hemgjorda presenter till, kanske lite beroende på typen av present.

 

Vad kan man då göra som en hemmagjord present?

 

Några vanliga hemmagjorda presenter tips är inom två områden: matlagning och bakning samt konstnärliga alster.

 

När det kommer till mat och bak är nästan allt ok: godis, bakverk, maträtter, alkoholhaltiga drycker, hemmagjord saft och sylt och mycket mer, endast fantasin sätter gränser! Den här kategorin passar i de flesta fall lika bra som presenttips till man som till kvinna.

 

I den andra kategorin, konstnärliga verk, kan man räkna in egna dikter, sånger, tavlor, konsthantverk och handarbeten. 

 

Andra förslag på present

 

En annan typ av hemgjord present är en gåva i form av en upplevelse. I vårt stressfyllda tidevarv är din egen tid egentligen det dyrbaraste du kan skänka till en annan människa. Att dela en upplevelse är ett tips på present som fungerar för de flesta, vare sig det gäller svärmor, kusinen eller som present till make. Vad man gör är egentligen sekundärt, det kan vara allt ifrån en enkel picknick vid havet med din älskade till en helikoptertur med tonårssonen. 

 

Om man ändå vill hålla sig till mer traditionella gåvor så kan ett vackert smycke vara ett förslag på present. Smycken är också bra om man föredrar presenter med gravyr för att bevara minnet av exempelvis ett dop eller en högtidsdag.

 

Roliga födelsedagspresenter till släkt och vänner

 

Om du är lite händig är det enkelt att göra egna skönhetsprodukter som till exempel badbomber. I matvaruaffären kan du köpa maizena, citronsyra, bikarbonat, mandelolja och kokosolja som du arbetar ihop till en krämig blandning. Lägg till doftämnen som du hittar i en pysselbutik samt valfri färg från bakhyllan så har du en fin present till tjejkompis. Förpacka din göra själv present i lyxiga cellofanpåsar och knyt om fina band.

 

Ett annat present till tjejkompis tips är att röra ihop en sockerskrubb. Du blandar kokosolja eller annan valfri olja som passar för huden, saften från en grapefrukt med olika eteriska oljor som exempelvis pepparmintsolja och en rejäl sats vitt socker samt eventuellt rödbetssaft om du vill färgsätta. Gör egna presenter till dem du tycker om och står nära så att de vet att du tycker extra mycket om dem!

 

På samma sätt kan du göra ditt eget läppbalsam. Blanda bivax, kokosolja och en eterisk olja och fyll på balsamet i små, söta förpackningar – ett perfekt presenttips till syster!

 

Presenttips till make eller maka

 

Att göra egna presenter till sin bättre hälft kan säkert bitvis vara en utmaning, men å andra sidan borde man väl känna den personen ganska bra vilket gör valet lite enklare. Ett förslag på födelsedagspresent kan därför vara något till hemmet, som ni kan njuta av tillsammans. En romantisk semester dit du tar med ett lämpligt intimspel som fördjupar relationen kanske kan vara något?

 

En bra present makar emellan kan även vara att ordna något trevligt i den gemensamma bostaden, kanske bygga en pool eller en veranda? Det kan låta som lite väl praktiskt, men faktum är att öka trivselfaktorn på hemmaplan är ett genuint sätt att visa sin uppskattning och om man skapar något som båda kan njuta av så förbättrar man garanterat relationen. 

Hur ska en bra hemmagjord present vara?

 

Det viktiga med alla typer av hemmagjorda presenter är dock att de förmedlar den värme och den känsla som du känner för personen ifråga. Visa din kärlek och uppskattning genom att skapa en gåva som visar vilken omsorg du har lagt på den och låt den bli en symbol för er nuvarande och framtida relation.

 

Tänk också på att det är bra om gåvan håller ett tag. Det ser inte bra ut om presenten lätt kan gå sönder eller om den är slarvigt tillverkad. Det skulle förmodligen tolkas som brist på engagemang och hur du ser på er relation.

 

Hur hög kvalitet presenten håller är förstås en kostnadsfråga och man behöver inte slösa onödiga pengar, men att hålla en hyfsad kvalitet är rimligt.

Glöm inte bort förpackningen – Presentation is everything! Slå in presenten på ett fint sätt så ökar den ytterligare i värde för mottagaren och du får en garanterad wow-effekt!