Kontaktlösa kort använder samma teknologi som alla andra kort med chip och pin kod. Vanligtvis brukar kontaktlösa kort ha en gräns på cirka 200 kronor per transaktion utan pinkod. För att öka säkerheten med kontaktlösa kort behöver pin koden knappas in även om du betalar kontaktlöst.

Tappar du bort ditt kort eller om det blir stulet skyddas du mot förlust vid bedrägeri. Kontakta din bank så snart som möjligt när du upptäcker att kortet är borta. Det är viktigt att du har varit försiktig med kortet och att du är tydlig med det när banken kontaktas.

 

 

 

Kontaktlösa kort och bedrägeri.

Kontaktlösa kort innehåller mycket säkra chip. Chippet utför flera funktioner som bevarar kortets säkerhet. Chippet kommunicerar säkert med en betalningsterminal.

Transaktionen genomförs när det kontaktlösa kortet kommunicerar med en kontaktlös betalningsterminal. Kortet är lika säkert som en normal transaktion med chip, där pin kod knappas in. Eftersom det kontaktlösa kortet och kort med pinkod använder samma typ av säkerhetsteknologi är det lika säkert.

Personlig information hämtas inte från kortet eftersom säkerhets mekanismerna stoppar det.

 

 

 

Finns det en risk att jag betalar för någon annans köp?

Risken att betala för någon annan finns inte. Kortet måste vara mycket nära terminalen. Kortet ska hållas över läsaren för att man ska kunna betala. Säljaren ska dessutom först knappa in beloppet som du godkänner och därefter håller du ditt kort mot terminalen i mer än en halv sekund.

 

Vad händer om ett kontaktlöst kort tappas bort eller blir stulet?

De kontaktlösa korten är skyddade på olika sätt även om det ser enkelt ut att genomföra en transaktion. Det finns en gräns för hur många kontaktlösa transaktioner som kan genomföras innan du ombeds göra en transaktion med chip och pin kod. Använder du den kontaktlösa funktionen på ditt kort ofta kan du kanske ha märkt att du ibland måste knappa in pinkoden för att bevisa att du äger kortet.

Vanligtvis brukar din bank hålla rutinmässiga ögon på ovanliga transaktioner. Skyddet på kortet fungerar precis som vilket annat kort som helst. Dessutom kan du alltid begära en återbetalning från din bank om det visar sig att transaktionen inte är gjord av dig.

 

 

 

Har antalet bedrägerier ökat sedan kontaktlösa kort lanserades?

Antalet bedrägerier har inte ökat sedan kontaktlösa kort lanserats. Kontaktlösa kort är väldigt säkra tack vare det speciella chippet och pin teknologin som används. Detta har gjort att kortbedrägerierna minskat jättemycket de senaste tio åren. Säkerhetsfunktionerna och den avancerade kontaktlösa teknologin gör att de kontaktlösa korten är avsevärt mindre lockande för bedragare.

 

Nedan är ett exempel på vad som kan hända med kontaktlösa kort om du inte håller koll på dina kort. Dock brukar inte personer gå runt med en betalningsterminal för att blippa andras kreditkort som synes på bilden.