Känner du dig omotiverad att gå till jobbet på morgonen? Du är inte ensam. Många passar på att söka nytt jobb till hösten och tar nya tag efter sommaren. En global Gallup-undersökning visar att bara 13 procent av de anställda är engagerade i sitt jobb.

Med de rätta verktygen går det att vända den oengagerade trenden. Forbes nyhetssajt tipsar om hur du kan peppa dig själv, utvecklas och få tillbaka karriärsuget.

1. Varför gör du det du gör?

Fundera på den frågan. Även om du har ett jobb som du gillar, vad är det som gör det intressant? Tänk på de positiva framtidsmöjligheterna och varför du en dag tackade ja till jobbet.

2. Sätt upp mål

Sätt upp mål på både lång och kort sikt för att hålla den positiva attityden uppe idag och i framtiden. Vad behöver du göra för att uppnå dina mål och hålla engagemanget uppe? Skriv in aktiviteterna i en kalender och se till att du får automatiska påminnelser för att du inte ska glömma dina uppsatta mål.

3. Lär dig något nytt

Lär du dig något nytt håller du hjärnan aktiv och på topp. Kolla upp interna kurser på jobbet eller externa. Det finns flera universitet i Sverige som erbjuder distansutbildningar. Välj något som är utanför din bekvämlighetszon men som fortfarande är relevant för din karriär. Det finns tala inför en publik-kurs som heter Toastmasters. Att tala inför en grupp människor är en konst i sig som uppskattas på arbetsplatser. Chefen kommer gilla din drivkraft och att du tillför gruppen något nytt. Det hjälper dig även att spetsa på ditt CV.

4. Be om feedback

En öppen och avslappnad kommunikation på jobbet är bra att jobba för. Får du inte den kommunikation och återkoppling du behöver, fråga om det. Våga ta upp saker med din arbetsgivare. Det visar att du är intresserad, engagerad och redo att utvecklas. När du får mer uppskattning blir du mer motiverad att prestera bättre. Dessutom får du veta mer om dig själv från någon annans perspektiv än ditt egna vilket alltid är bra för din självkännedom.

5. Var här och nu

Var medveten om vad du säger till dig själv och till andra. Undvika negativa tankar och konversationer på jobbet. Ta inte saker personligt. Jobba med mindfulness. Tänk inte i dåtid och stressa inte över framtiden för mycket på jobbet.