Nu är det sommar, kanske du planerar att resa ensam till varmare breddgrader. Vi ger dig värdefulla och smarta tips att tänka på inför resan. Att resa ensam behöver inte vara sämre än att resa tillsammans med någon. Alain de Botton, i boken “The Art of Travel” säger att vår respons till världen formas av de personer vi är tillsammans med, vi mildrar därför vår nyfikenhet för att passa in med andras förväntningar.” Istället för att anpassa vår nyfikenhet till någon annan kommer vårt sanna jag fram när vi reser ensamma.

 

När du åker ensam har du tid att tänka och lyssna på dig själv istället för att kompromissa. Du har större utrymme för dig själv och sovplats för att vila och planera nästa matställe, ett matställe som du föredrar. Att resa ensam innebär dessutom mindre risk för att hamna i konflikter, en harmonisk och stillsam singelresa. Du kan genom att resa ensam få exakt den frihet du vill och svarar inte för någon annan än dig själv.

 

Singelresor har förstås sina nackdelar också som oro över säkerhet, ensamhet och skräcken över att vara singel. Men med lite förberedelser och förnuft kan du spara pengar och komma förbi de tuffa bitarna av att resa ensam.

 

Säkerhet

singelresor sista minuten

 

Den främsta oron för en person som reser själv kan i många fall vara säkerheten. Utan en kompis vid din sida är du mer sårbar för brottslingar och bedragare, liksom enkla hälsobekymmer. En person kan däremot lättare smälta in i en grupp och inte dra till sig mycket uppmärksamhet till sig själv.

 

 • Kolla alltid avstånd från och till ställen som till exempel från flygplatsen till hotellet. Reser du ensam kan taxichaufförer lättare lura dig. Fråga taxichauffören för den beräknade tiden att ta dig till platser innan du sätter dig i taxin. Säger taxin helt fel tid, ta en annan taxi.
 • Boka ett hotell med en reception som är öppen 24 timmar så att du inte behöver sova i en bil eller ännu värre situation.
 • Var din egna rådgivare: om det inte känns rätt i en viss situation, gör det inte.
 • Ha allt med dig id-kort, och ha det på flera ställen om någon skulle ta din väska (vilket vi förstås hoppas inte ska hända).
 • Håll dig till öppna och offentliga platser, särskilt på natten.
 • Utstråla självförtroende och gå målmedvetet.
 • Undvik att se ut som en turist. Gå inte omkring med en guidebok hela tiden.
 • Dra inte till dig för mycket uppmärksamhet genom att bära flashiga kläder eller smycken.
 • Ljug lite. När du frågar om vägen, låt inte andra få veta att du är ensam, säg istället något som “Kan du visa mig vägen till museet, jag måste träffa en vän.”
 • Ha koll på vägen och transporter innan du tar dig från hotellet. En ensam resenär lutad över kartor kan vara ett en bra måltavla för motbjudande typer.
 • Lämna en kopia av din resplan med en vän eller familjemedlem hemma, och håll kontakten regelbundet via telefon, text, chatt eller e-post.

 

Lita på alla och ingen

Ett av de bästa skälen att resa ensam är att träffa nya människor, men det gör också dig mer sårbar. Det är okej att umgås, resa och dela upplevelser med andra men du kanske inte vill be dem hålla dina pengar. Bedragare kan ofta vara de mest charmerande personerna, du vill vara öppen men ändå på din vakt för att garantera din säkerhet.

 

Undvik enkeltillägg

När du bokar en resa räknar researrangören med att det är två personer som ska resa och priset är beräknat per del i dubbelrummet. Hotell kan därför ta ut en extra avgift för att du ska bo själv. Denna extra kostnad kallas för enkelrumstillägg som kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Sveriges största charterbolag som Ving, Apollo, Solresor och Fritidsresor slipper du enkelrum tillägget.

Man kan också välja att åka med Airbnb, de har alternativ för singelpersoner alternativt hostell som tar en kostnad per säng istället för kostnad per rum.

Reser du ensam kan man tyvärr inte alltid välja och vraka bland länder och hotell. För att komma runt detta kan man boka hotell och flyg för sig. Genom att boka flyg och hotell för sig kan du skippa enkelrumstillägget.

 

Äta ensam

Äta ensam är inte så farligt. Många som reser ensamma gillar inte att äta ensamma, de är rädda för att se ut som de mest ensamma personerna i världen. Det finns till och med en benängning för rädslan att äta ensam som heter: solomangarephopia. Dessa tips kan hjälpa dig att komma över skräcken att behöva äta ensam.

 • Prata med tjänstefolket. Servitörer och servitriser är de bästa att prata med för att ta del av kulturen i landet du befinner dig i.
 • Kafé och middag utomhus är attraktivt för singelresenärer, sittandes ensamma med en bok i ett kafé är inte så ovanligt som ett bord för en person i en lyxig restaurang.
 • Hitta en plats nära baren eller i baren.
 • Gå till en restaurang som erbjuder privata områden eller bås som där du kan sitta ostörd.
 • Ta med dig böcker eller liknande. Om det börjar kännas obekvämt att sitta ensam och stirra på din mat kan du alltid börja läsa boken, alternativt läsa dina meddelanden på telefonen eller en tidning. Ett tips: beroende på vad du har för typ av bok, ju större chans är det att det att personer ignorerar dig, eller bli mer intresserade och kanske till och med säger hej.
 • Vill du inte uthärda ännu en middag ensam, kan du köpa hem något eller använda rum service från en restaurang i närheten.
 • Ät bra. Trots att du är ensam ska du ta hand om dig själv och njuta av goda måltider, njuta av en kopp kaffe och efterrätt.

 

När du blir trött

Singelresor tips

 

De konstanta nya intrycken och vaksamheten av att resa ensam kan ta på krafterna. Om du känner dig nere eller att du börjar bli trött, ta det lite lugnt och luta dig tillbaka lite. Ta exempelvis en varm dusch eller häng kanske på en bar med expats där du kan tala ditt modersmål.

 

Sidor för dig som vill resa ensam

 • https://singelresor.org/
 • https://www.tui.se/singelresor
 • https://wiresor.se/resor/singelresor/
 • https://www.airbnb.se/

 

/Sofia 

Enkla Lån