Nytt år, Nya möjligheter

Nytt år Nya möjligheter. Det nya året har kickstartat och imorgon är det redan trettondagen. Namnet trettondagen kommer från det faktum att 6 januari infaller på den trettonde dagen i juletiden. Juldagen (25 december) räknas då som den första juledagen. Från första början firades den 6 januari som Jesus dopdag och födelsedag. När kyrkan flyttade födelsefirandet till 25 december blev trettondagen den dag då man firar de tre vise männens besök.

 

Gör januari till en ekonomisk månad

Men nog om trettondagen och julen. Frågan är hur vi ska börja det nya året med rätta ekonomiska förutsättningar för året som kommer. Det finns 365 dagar under ett år och varje dag kan vara en ny start på år 2018. Vårt råd är att göra januari till en vi ekonomisk månad. Köp bara det absolut nödvändigaste. Handla inget nytt under januarirean. Utmana gärna din familj och vänner. Har du fått julklappar som du inte vill ha eller behöver tycker jag inte du ska skämmas över att lämna tillbaka dem och få pengar tillbaka. Be om att få kvittot och förklara att du är i akut behov av pengar.

 

Se över dina månatliga kostnader

Januari månad kan också ses som en vit månad och en ekonomisk nystart. Se över abonnemang, gymkort och annat relevant. Få in rutiner i vardagen som att laga mat hemma varje söndag för hela veckan. Där sparas cirka 80–100 kronor om dagen, vilket blir cirka 2 000 kronor per månad totalt. Tips på billig mat finns att söka på internet.

 

Byt till en hälsosam livsstil

Efter jul och nyårsdrickandet kan det vara skönt att ha en vit januari och skippa all alkohol. Skippa alkoholen och snacksen på helgerna. Köp istället något nyttigt som gurka och morot. Du mår mycket bättre och det är billigare. Köp ingenting som du absolut inte behöver. Filmer kan du alltid se online, umgås med dina vänner hemma och ha knytkalas istället för att äta ute på krogen.

 

Undvik förseningsavgifter och dyra sms lån

När alla räkningar är betalda kan det vara en god idé att räkna ut hur mycket pengar du har kvar och ta fram en dags-budget. Vill du ha hjälp med budgetering ger vi dig råd här. Betala dina räkningar i tid för att slippa förseningsavgifter och undvik ta sms lån eftersom räntan är relativt dyr. På sikt kan du också fundera över din boendesituation. Skulle du kunna flytta till något billigare, kan du hyra ut en del eller hela lägenheten, bo hos familj eller vänner ett tag? Här ger vi fler förslag på hur du kan öka din inkomst enkelt och snabbt.

 

Läs mer om hur du sparar pengar snabbt och enkelt här >

 

/Sofia

Enkla Lån