Generellt sett kan lån till ett hus, din utbildning eller kanske en bil vara fördelaktigt. Samtidigt finns det saker som du aldrig borde låna pengar till. Trots att du känner ett starkt behov att snabbt låna pengar till dessa saker kan det vara värt att vänta med köpen. Väntar du eller sänker dina förväntningar kan du utan tvivel spara pengar och på huvudvärken, i det långa loppet. SMS låna aldrig pengar för följande:

 

1. En båt

Spendera sommar på sjön är väldigt roligt för familjen. Läsk, baddräkter och åka wakeboard gör en eftermiddag komplett. Det kan dock tillkomma väldigt mycket extra kostnader när du köper en båt som registrering, försäkring, plats för båten och den initiala starten av båten.

 

Det finns många alternativ som kan hindra dig från att köpa din splitternya båt. Om du väntar tills du har tillräckligt med pengar. Om väntandes tid tills du har tillräckligt med pengar inte låter lockande, kan du alltid köpa en begagnad båt, köpa en båt med vänner, hyra eller låna en båt under de dagar du är till havs. Även om dessa alternativ inte verkar vara lika spännande som att köpa en ny, kommer du säkert att spara pengar över en tid.

 

2. Ett bröllop

Det blir allt vanligare för brudar, brudgummar och föräldrar att ta ut stora lån för att betala för extravaganta bröllop. Det sista du vill är att börja ditt nya gifta liv med ett berg av skuld. Hitta kreativa sätt att minska kostnaden för ditt bröllop och använd din kredit på att köpa ett hus istället. När du blir äldre kommer du se tillbaka på ditt val och vara glad över att du investerade i din framtid snarare än en show som kostar dig skjortan. Självklart borde du ha ett vackert bröllop, men det finns många sätt att göra det på utan att ta ett lån.

 

3. En förlovningsring

Ännu värre än ett bröllop är att låna pengar till en förlovningsring. Om din flickvän bara kommer att gifta sig med dig om du spenderar 100 000 kronor på en ring, kanske du ska tänka en andra gång om tjejen är rätt för dig. Kärleken borde inte ha en prislapp. Har den en prislapp redan från start kan det ge dig mycket besvär i framtiden. Du vill inte finna dig själv fem år senare med en avbetalning på en förlovningsring till en kvinna som lämnade dig eftersom hon träffade någon annan med ett större bankkonto.

 

4. En semester

Behovet av att ta familjen på äventyr för att njuta av sommaren kan vara frestande att sms låna till. Detta är dock ett dåligt ekonomiskt beslut. Istället för att låna pengar för sommarens semester, håll det enkelt och börja istället spara för nästa års semester. Du kommer ha mer pengar till nästa sommarsemester och alla framtida semestrar om du inte slipper betala räntan på dina lån. Effektiv ränta på en del lån kan vara höga.

 

5. Möbler eller annan hemelektronik

Tyvärr finns det många butiker som erbjuder avbetalning för allt från soffor till TV och torktumlare. Även om den omedelbara tillfredsställelsen kan göra dessa inköp frestande, kommer dessa inköp i längden leda till en tight finansiell situation.

Att ta kontroll över din ekonomi kan kräva mycket disciplin. Att lära sig att tålmodigt spara kommer dock resultera i en säkrare och bekvämare ekonomisk framtid.

 

/Sofia
Enkla