SVT har granskat flera snabblåneföretag som i sina marknadsföringskampanjer uppmanar unga att ta sms lån. Sms lån kan vara en summa om att låna 2000 kr och upp till 30 000 kronor. Den nya strategin får hård kritik av organisationen Sveriges konsumenter.

– Det är oansvarigt att locka unga, kanske oerfarna konsumenter till att tro att det här är ett ”quick fix” och att det finns någon sorts garanti, säger generalsekreteraren Jan Bertoft.

Ett stort intresse för aktier har ökat. Eftersom alltfler talar om aktier på plattformar där ungdomar befinner sig som på sociala medier blir det enklare för ungdomar att ta del av informationen kring aktier. Det marknadsförs om drömmen att leva på passiv inkomst. I samband med detta så har även sms-lån företag hakat på trenden om aktier.

Snabblåneföretag ger väldigt bra kommission till de plattformar som marknadsför deras varumärken. Det finns två olika aktierådssajter (vid kännedom) som är sponsrade av företag som erbjuder snabblån.

Ungdomar tar pengar från flera olika inkomstkällor för att finansiera sina aktieköp. En del tar av sin studiepengar och även blancolån för att köpa aktier. I en relativt föränderlig och volatil omvärld kan det var osäkert att investera nödvändiga inkomster som studielån till aktier. De studenter som har extra-jobb för att finansiera sina köp eller studier kan enkelt i en pandemi bli av med jobbet. I mars 2020 sjönk även börsen kraftigt på grund av pandemin.

SVT har gått med i flera aktiechattar som visar att flera har förlorat pengar. Siffror från kronofogden visar en fördubbling av unga, 18-30 år, som ansökte om skuldsanering 2019-2020. Det är dock oklart hur många som har skuldsanerat sig på grund av aktielån.

Värt att notera i samband med att flera tar lån på grund av att köpa aktier är att det är förbjudet att ta krediter för att spela på nätcasinon. Det är med andra ord förbjudet i Sverige att spela på krita. Eftersom det finns paralleller med ungas intresse för börsen och spelberoende skriver vi det i samband med texten om att ”Unga tar sms-lån till aktieköp”.