Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett värde som långivare använder för att avgöra återbetalningsförmågan hos en låntagare. Långivare tar faktorer som återbetalningshistorik, kreditpoäng i beaktning. Kreditgivarna överväger också tillgångar och skulder i relation till tillgångarna. Läs mer om kreditvärdighet nedan.

 

Kreditvärdighet låg – så ökar du den!

 

1. Minska dina skulder.

Har du många skulder påverkas ditt kreditbetyg av det. Genom att betala tillbaka och minska på dina skulder kan du förbättra kreditvärdighet. Se vår guide om hur du tar kontroll över dina skulder här.

 

2. Minska antalet krediter.

Genom att minska på antalet krediter får du en bättre kreditvärdighet. Du kan lägga ihop flera lån till ett för att för färre antal krediter. Ser du möjligheten att avsluta krediter som du inte använder är det en god idé att försöka avsluta dem.

 

3. Sök inte krediter i onödan.

Antalet kreditupplysningar kan på kort sikt kan försämra ditt kreditbetyg. Vanligtvis är det Upplysningscentralen som har koll på dina upplysningar. Kreditgivare inom Sms lån branschen tar oftast kreditupplysning utan UC involverad. Se de Sms lån givare som godkänner lån utan UC här.

Värt att nämna: Olika typer av kreditupplysningar har olika betydelse. Upplysningar i samband med förhandlingar av ränta till ditt bolån från flera banker påverkar inte ditt kreditbetyg negativt.

 

4. Minska användandet av dina krediter.

Kreditvärdigheten påverkas av hur stor andel av dina beviljade krediter som du utnyttjar. Försök därför inte ha utestående kontokrediter öppna utan betala tillbaka dem och avsluta dem snarast möjligt.

5. Undvika att köpa på avbetalning.

Att köpa på avbetalning kan vara lockande men det är samma som att ta en kredit och du får dessutom en sökning på dig i Upplysningscentralen. Försök hellre spara pengar till dess att du har råd att köpa det du vill ha.

6. Undvik betalningsanmärkningar i alla lägen.

Kreditbetyg påverkas av betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden. Se till att inte få nya anmärkningar och håll koll på din historik.

 

7. En stadig inkomst.

En regelbunden och trygg inkomst är viktigt i många avseenden och också för ditt kreditbetyg. Kreditbetyget tar även hänsyn till storleken och utvecklingen. Har du en stadig inkomst ökar möjligheterna till att betala tillbaka lån och krediter.

Till hjälp för att kolla kreditvärdighet har du dessa kreditvärdighet företag:

• Upplysningscentralens hemsida: https://www.minuc.se/min-upplysning/
• Soliditet (Bisnode): https://www.soliditet.se/
• Creditsafe: https://www.creditsafe.se/

Följande information hittas på dessa sidor:
• Dina lån och krediter
• Status över betalningsanmärkningar
• Senaste kreditförfrågningar som är gjorda på dig

 

/Enkla LånJämför enkla lån

 

Jämför enkla lån

[enklalan bord=to]