Blancolån

Vad är ett blancolån? Med ett blancolån kan du låna till vad du vill. Det kan vara till ditt drömbröllop, eller enbart lösa andra dyra krediter eller låna pengar till en oförutsedd händelse. Ett blancolån kan ligga mellan 20 000 och 500 000 kronor och en återbetalningstid om 3-15 år.  

 

Grundkrav för att ansöka

Grundkraven från de flesta banker som erbjuder dig att blancolåna varierar men brukar oftast se mer eller mindre lika ut. För att ansöka om ett blancolån behöver du ha fyllt 18 år, ha en fast inkomst från arbete eller pension och inte ha några betalningsanmärkningar. 

 

Kostnad

Kostnaden för lånet varierar och är individuell. Vanligtvis brukar räntan ligga mellan 3,84-11,95 %. Effektiva räntan är då 3,91-12,63 %. Vi kan ta ett lån-exempel på 100 000 kronor upplagt på 5 år med en exempelränta om 5,55 %. Effektiva räntan i detta exempel är då 5,69 %. Det totala beloppet att betala blir då 115 444 kronor. Lånet återbetalas under 5 år vilket blir 60 månader. Månadskostnaden ligger på 1 941 kronor/månaden. 

 

Ansökan och utbetalning om blancolån

Vanligtvis brukar det vara enkelt och smidigt att ansöka om ett blancolån. Efter att du har skickat in din ansökan via ett webbformulär får du ett svar relativt snabbt. Långivaren måste behandla din ansökan och därefter sker en utbetalning inom 1-3 bankdagar. Du kan alltid följa upp din ansöka med kundtjänst för mer information om din ansökan. 

 

Lösa andra lån

Har du flera dyra lån finns det många långivare som erbjuder att lösa in de dyra lånen med ett lån hos blancolån-givaren som är mycket billigare. Detta är en positiv fördel som gör att dina månadskostnader minskar per månad. Kontrollera alltid de erbjudanden som finns tillgängliga vid möjligheten om ett blancolån. 

 

Tips på bra tillval vid blancolån

Hos en del låneförmedlare kan du ta ett låneskydd. Ett låneskydd är en försäkring för ditt lån. Skulle det vara så att din och en eventuell medlåntagares betalningsförmåga påverkas. Låneskyddet skulle passa bra vid tillfällen om du plötsligt blir arbetslös från ditt heltidsarbete, arbetsoförmåga på ditt heltidsarbete på grund av sjukdom eller ett olycksfall eller om din medlåntagare skulle avlida. 

 

Låneskydd – En räddare i nöden

Skyddet finns där för dig när du bäst behöver det vid oförutsedda händelser. Det är en typ av försäkring som en del blanco-långivare erbjuder i samband med lånet. Du kan lägga till försäkringen i efterhand eller under ansökan när du ansöker om ett blancolån. Kontrollera om det finns ett låneskydd när du tar ett blancolån och om det skulle passa bra i din nuvarande situation. Ansöker du om låneskydd behöver frågor om din hälsa besvaras. 

 

Vad är skillnaden på ett blancolån i jämförelse med privatlån?

Skillnaden på privatlån och blancolån är obefintlig. Både privatlån och blancolån är lån utan säkerhet. Det är olika ord för samma typ av lån. 

 

Jämföra blancolån

Räntan på blancolån varierar mycket mellan långivare och banker och därför är det viktigt att jämföra räntor innan du tar ett blancolån. Anledningen till att räntan varierar kan också vara en bedömningsfråga. Hur långivaren bedömer dig och din ekonomiska situation i din ansökan varierar från långivare och bank. För att undvika betala mer pengar i ränta är det därför viktigt att jämföra långivare och hitta lägsta räntorna och villkoren just för dig och dina förutsättningar.