E-legitimation, även kallad e-leg, eID eller e-ID, är en elektronisk legitimation för användning på internet. Genom e-legitimation kan man legitimera sig, logga in och skriva under avtal och godkänna transaktioner på olika myndigheters, bankers och företags webbplatser. Elektroniska underskrifter är likvärdiga med vanliga underskrifter på papper.

E-legitimationer utfärdas till privatpersoner av flera svenska banker och Telia som kallas för BankID. Företaget Steria utfärdar e-legitimation som inte är för privatpersoner. Myndigheter som accepterar e-legitimation är Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden. Sms lån företag brukar vanligtvis acceptera e-legitimation.

Vi handel över internet inom de svenska gränserna räcker det sällan med kreditkort. Det krävs ofta inloggning mot bank exempelvis e-legitimation. Swishbetalningar kräver även mobilt bankID. Det finns en E-legitimationsnämnd som startades under 2011 genom Finansdepartementet och de stödjer och samordnar digitaliseringen av offentlig sektor som rör e-legitimering och e-underskrift, både nationellt och internationellt.

Skaffa e-legitimation

Det finns flera utgivare av e-legitimationer. Det vanligaste sättet är att du kontaktar din bank. Det finns olika typer av e-legitimationer:

  • E-legitimation på fil till din dator.
    Har du internetbank kan du enkelt skaffa e-legitimation på din dator.
  • E-legitimation på kort
  • E-legitimation i din mobiltelefon

 

Utgivare av e-legitimation för Bank-id:

Swedbank

Handelsbanken

Skandiabanken

Länsförsäkringar

Ikanobank

Danske Bank

Nordea

ICA-banken

 

Telia

Telia

Skatteverkets ID-kort

 

Villkor för att skaffa svensk e-legitimation:

  • Du måste ha ett svenskt personnummer
  • Vara fyllda 13 år (vissa utgivare har en åldersgräns på 16 år)
  • Vara folkbokförd i Sverige
  • Är du inte folkbokförd i Sverige är det bäst att du pratar med din bank för att beställa e-legitimation.

 

Under 18 år

Vid ålder under 18 år krävs målsmans medgivande. I de fallen kan du besöka ditt bankkontor eller skatteverkets servicekontor tillsammans med målsman för att skaffa e-legitimation.

 

Skyddad identitet

Har du skyddad identitet behöver du besöka ditt bankkontor eller Skatteverkets servicekontor för att skaffa en e-legitimation.

 

Kostnad

E-legitimation är oftast gratis. En del utgivare kan dock ta ut olika avgifter. Kontakta din internetbank för mer information.