Flera av våra besökare har frågor kring hur länge en anmärkning varar. Vi svarar därför på den fråga i detta inlägg. Vi har även skrivit en komplett guide om betalningsanmärkning här. Vi svarar i det inlägget på vad en betalningsanmärkning är, varför man får en betalningsanmärkning och mycket annat kopplat till betalningsanmärkning. I detta inlägg svarar vi på hur länge en anmärkning varar.

Hur länge varar en anmärkning?

Vanligtvis försvinner betalningsanmärkningar hos privatpersoner tre år efter den dag som anmärkningen registrerades. Med Kreditkollen från UC kan du se hur länge dina anmärkningar ligger kvar. Följ ditt UC-Score och se hur länge din kreditvärdighet utvecklas över tid här.

Kan jag bli av med betalningsanmärkning tidigare?

Med en betalningsanmärkning visar det att man inte har fullgjort en betalningsskyldighet. Betalningsanmärkningen ligger därför kvar i upp till tre år för att påvisa att betalningsskyldigheten inte har fullföljts. Det går därför inte ta bort en betalningsanmärkning trots att skulden är betald.

Hur lång tid tar det innan pricken försvinner från kronofogden?

Hur länge finns uppgifterna kvar hos kronofogden varierar beroende på om det är en privatperson eller en juridisk person. Uppgifterna finns kvar i tre år hos privatpersoner och fem år för juridiska personer. Gällande skuldsanering så ska de uppgifter försvinna efter fem år efter dagen den inleddes.

Hur kan jag se när min betalningsanmärkning försvinner?

betalningsanmärkning

Med kreditkollen kan du enkelt se ifall du har några betalningsanmärkningar. Du kan även ta reda på när din betalningsanmärkning försvinner (om du har någon betalningsanmärkning).

Hur blir jag av med min anmärkning?

För att bli av med sin betalningsanmärkning måste man betala av skulden och därefter vänta i tre år. Efter att skulden är betald och väntan i tre år är förbi då försvinner anmärkningen. Att ha en betalningsanmärkning kan påverka möjligheter som att ta lån, teckna hyresavtal och teckna mobilabonnemang.

Jag kan inte betala min skuld, vad ska jag göra?

Kan du inte betala din skuld finns möjligheten till löneutmätning. Löneutmätning innebär att din arbetsgivare drar av en summa på din lön varje månad. Pengar går till skulden som behöver betalas in till kronofogden.