Peter Persson (S) har i november 2017 frågat finansmarknads- och statsrådet Per Bolund när statsrådet avser att konkret åtgärda sms lån och utlåningsföretagens räntor. SVT diskuterade i november 2017 frågan om sms lån direkt och huruvida framtiden för dem kommer att se ut. I konsumentprogrammet Plus kunde man höra om hur sms lån utan kreditprövning och hur dyra de verkligen är. De flesta sms lån företag utlovar billiga sms lån och sms lån utan säkerhet säger dem. Att kunden också kan ta sms lån med betalningsanmärkningar och sms lån utan inkomst. De billiga sms lån säger de också har en hög effektiv ränta. De fattigaste får låna mycket dyrt och sjunker ned i en ännu djupare skuldfälla.
 

Räntetak med sträng reglering

Statsrådet har lovat åtgärder mot sms lån direkt utbetalning. Frågan är vad dessa åtgärder innebär. Peter Persson (S) tycker att sms lånen ska förbjudas helt alternativt ett lågt räntetak kombinerat med sträng reglering av andra utgifter. Finland har prövat modellen med räntetak.
 

Sms lån måste marknadsföra alla kostnader tydligt

Detta stämmer delvis. Sms lån företagen brukar inte marknadsföra sina lån som billiga. De flesta marknadsför och måste enligt lag marknadsföra sina kostnader i samband med deras erbjudanden och där ser man kostnaden tydligt. Sms lån med betalningsanmärkning godkänner inte alla sms lån företag. Det är cirka hälften av alla sms låneföretag som godkänner betalningsanmärkningar. Se lista över dem här >
 

Kredithistoriken är mindre viktig än framtiden

Sms-långivarna ser alltid till att du kan betala tillbaka ditt lån i tid. De vill inte lura dig i en skuldfälla och de vill självklart ha tillbaka sina pengar. Därför är det viktigt att kunna presentera hur du ska betala tillbaka ditt sms lån. En del sms lån företag ser mer på framtiden än historiken.
 

Tusentals svenskar är i behov av sms lån

Det är lätt för personer som sitter i regeringen att säga att sms lån borde förbjudas. Tusentals personer i Sverige är i behov av dessa lån för att kunna klara oväntade utgifter. Eftersom det finns ett stort behov av sms lån tror vi inte att det kommer att förbjudas. De flesta kunder som tar sms lån har en bra upplevelse. Sms lån företagen får alltid bra kritik i kundomdömen eftersom det finns företag som faktiskt hjälper personer i utsatta situationer när de snåla bankerna säger nej. Det är bankerna som borde regleras med tanke på hur mycket de tjänar på bolån och blancolån. Varför är det ingen som pratar om dem som onda i samhället?
 

Effektiva räntan är en prisjämförelse-faktor

Bankernas räntor låter enbart mindre eftersom man lånar mycket pengar över en längre tid. Självklart blir räntan då procentuellt lägre i jämförelse med sms lån företag som har en mindre summa lån över en kortare tid. Sms lån marknadsför kostnader över hela året, vilket kallas effektiv ränta. Det är därför räntan/kostnaden procentuellt ser hög ut. De flesta betalar tillbaka sina lån relativt snabbt.
 

Räntetak och kostnadstak beslutas inom kort

Regeringen tillsatte en utredning i oktober 2016 på åtgärder för en mer ansvarsfull marknad för sms lån, sms lån direkt utbetalning och andra högkostnadskrediter (det vore väldigt bra om de även satte igång en utredning på banker som tar ockerräntor för bolån)! Utredningen föreslår räntetak och kostnadstak för snabblån och att konsumenter ska uppmärksammas på riskerna när de överväger att ta ett sådant lån. Förslaget har remissbehandlats och beretts inom Justitie departementet. Inom kort kommer ett beslut. Vi håller er uppdaterade.

Vad tycker ni är problematiken och fördelarna med sms lån? Skulle ni vilja avskaffa sms lån helt?

 

/Sofia

Enkla Lån