Sms lån och snabblån brukar i de flesta fallen betalas tillbaka i tid eftersom långivare enbart godkänner personer som de anser kan betala tillbaka i tid. Kan du inte betala tillbaka i tid finns det en process som precis likadan ut som när du inte återbetalar en telefonräkning, elräkning, hyra för bostaden eller räkning.

 

Steg 1 – Påminnelse

14 dagar innan din faktura förfaller till betalning får du fakturan hemskickad via post eller mejl. Fakturan visar minsta belopp att betala innan förfallodatumet. Någon eller några dagar innan din betalning förfaller får du ett meddelande som påminner dig om summan som ska återbetalas. Vanligtvis tar det någon/några dagar innan din betalning registreras. Var därför noga med att betala i tid. Har du inte betalat i tid brukar du får din första påminnelse cirka 5 dagar efter förfallodatumet. En avgift på cirka 60 kronor debiteras i samband med den första påminnelsen. Har du betalat fakturan kan du ignorera första påminnelsen. Har du inte betalat fakturan som förfaller till betalning skickas ytterligare en påminnelse 10 dagar efter förfallodatumet och ytterligare en dröjsmålsavgift på cirka 120 dagar debiteras. Betalas inte påminnelse- och förseningsavgiften går ärendet vidare till inkasso och lämnas över till ett inkassobolag.

 

Steg 2 – Inkasso

Nu är fakturan hos ett inkassobolag och de lägger på en inkassoavgift om cirka 180 kronor (kan variera). Har du svårt med återbetalningen för det aktuella beloppet på fakturan kan du få hjälp med en att göra upp en avbetalningsplan. För att bli kvitt skulden och inte riskera att ärendet går vidare till kronofogden kan du tala med inkassobolaget och diskutera en avbetalningsplan. Kommer du inte överens med inkassobolaget om en avbetalningsplan och du inte kan betala tillbaka din skuld hamnar ärendet vidare till Kronofogden.

 

Steg 3 – Kronofogden

När ärendet nu finns hos kronofogden innebär det att en avgift läggs på om totalt 640 kronor. Kronofogden kan också vara relativt flexibel med avbetalningsplaner för att undvika utmätning eller andra drastiska påföljder. I det här steget får du dessutom en betalningsanmärkning.

 

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är inte bra att få och därför rekommenderar vi alltid att betala tillbaka din faktura i tid. Ta påminnelserna från långivaren och inkassobolaget på allvar för att slippa få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning finns registrerad i tre år för en juridisk person och upp till fem år för en juridisk person. Har man en betalningsanmärkning innebär det att man inte kan låna pengar hos de traditionella bankerna. Många smslångivare och snabblångivare ger sms lån med betalningsanmärkning.

Läs mer om vad en betalningsanmärkning innebär här.

 

/Enkla Lån