Första veckan i november. Jag tänker på Movember. Vad betyder Movember egentligen? Jag vet att det handlar om män och mustasch. Varför låter män deras mustasch växa? Jag reder ut begreppet Movember och dessutom medvetenheten för kampanjen.

Vad är Movember?

Movember är en kampanj där män låter sin mustasch växa för att öka medvetenheten om flera hälsoproblem. Trots att skägg och mustasch är en trend och ett alternativ som män föredrar just nu, ger november en större betydelse för det.

November är en ej-raka-sig-månad runt om i världen och firas som Movember. Det är en kampanj där män låter sina mustascher växa i en månad för att öka medvetenheten om problem som prostatacancer, testikelcancer och den mentala hälsan.

Allt började år 2007 i Melbourne, Australien när en grupp vänner bestämde sig för att inte raka sig under hela november. Nästa år började de samla in pengar för att öka medvetenheten om prostatacancer. År 2012 fick Movember en större uppmärksamhet och hade då blivit en årlig händelse med mer än 21 länder som deltog. Idag är det en global kampanj med människor från alla delar i världen, som stödjer den, inklusive kändisar.

På sociala medier ser jag många hashtags #movember. Syftet med kampanjen är att finansiera forskning, sprida kunskap samt bedriva påverkansarbete om hälsoproblem som prostatacancer, testikelcancer och den mentala hälsan. Precis som kvinnor hade en rosa månad i oktober har män en ”mustasch-månad” i november.

Hur fungerar Movember?

Alla män börjar den 1 november med ett helt rakat ansikte. Sedan måste de växa mustaschen hela månaden. Det bör dock inte bli mycket skägg. Gå till olika Movember-evenemang och fester som organiseras i din stad för att visa ditt stöd och bidra till välgörenheten.

Genom åren har Movember blivit mycket mer än bara en kampanj för hälsomedvetenhet. Det har skapats en gemenskap för män som faktiskt vill bidra och göra något tillsammans. Det gör inget om du missat 1 november deadlinen. Du kan visa ditt stöd ändå. Nedan ger jag dig inspiration. Inspiration hittar du även på Instagram under #Movember

För donationer, ge en gåva här